Коварното е, че хората не усещат влошаването и пропускат шанса да променят навреме условията

Телевизорът, компютърът, светнатата нощна лампа или дори процеждащата се през прозореца светлина от уличното осветление в спалнята може да са свързани с риска от диабет. Дори тези слаби източници се оказват достатъчни да нарушат начина, по който телата ни обикновено поддържат кръвната си захар в здравословни граници.

Изненадващата връзка се откроява в ново проучване на Медицинския факултет на Северозападния университет в Чикаго. Учените са изследвали и сравнявали резултатите на доброволци, които са спали в тъмни помещения в лаборатория за сън и при осветление около 100 лукса, сравнимо с излъчването от телевизор, монитор на компютър, нощна лампа.

За пълноценна оценка на метаболитния риск учените изследвали кръвната захар на всички доброволци, използвайки два стандартни теста за стойностите на инсулина - основния хормон, участващ в регулирането на нивата на глюкозата. Единият маркер комбинира стойностите на глюкоза и инсулин след събуждане. Другото изследване е познато като натоварване с глюкоза - поемане на определено количество чиста глюкоза, и измерване на инсулиновия отговор - по същество колко инсулин е необходим на тялото за усвояването на захарта от клетките.

След сън в макар и слабо осветената стая хората имали по-лош контрол на кръвната захар, отколкото когато стаята била тъмна.

В разговор с лекарите доброволците оценили, че са спали добре и при компромисна тъмнина. Но очевидно незабелязано мозъкът е регистрирал светлината и е променил командите за работата на метаболитните органи.

Предишни проучвания са установявали вече, че хората, които спят с включена светлина или телевизор в спалните си, са по-склонни да натрупват наднормено тегло и да развиват диабет тип 2 . Но такъв тип наблюдателни изследвания не могат да докажат дали светлината е причината за влошаване на здравето.

Експериментът на чикагския екип потвърждава хипотезата, че връзката е причинно-следствена, и дава аргументи за възможния механизъм - разликата в нивата на кръвната захар. Не твърдят обаче, че само с тъмнина в спалнята човек може да отслабне или да се застрахова срещу диабет. Изводите им ще търсят верификация в следващи, по-големи проучвания.