Не бива да поглъщате повече от 800 г храни и напитки на едно сядане

Традициите никога не са случайни. Обичаят да се боядисват твърдо сварени яйца за Пасха в юдаизма и в християнството са свързани със здравословните ползи. Така се запазват по-дълго годни за ядене, а през пролетта организмът има нужда от тях, за да укрепва.

Яйцата

са ценен източник на витамини, микроелементи, ензими и висококачествени белтъчини. В тях се намира най-здравословното съотношение на калий и натрий. Цинкът участва в производството на имунните тела. В организма влизат и два минерала, които по-трудно се набавят от други храни - селен и йод. Съчетанието от витамин D и фосфор допринася за здравината на костите и зъбите. Лутеинът е особено ценен за зрението. Калцият и лецитинът помагат да се избегне преждевременното стареене на клетките. Жълтъците са богати на холин - ключов хранителен елемент за укрепване на паметта. Те снабдява организма с приятелски за здравето мазнини. Яйчният белтък пък е синоним на протеин с най-висока биологична стойност.

Според диетолозите яйцата са сред 10-те храни, които са най-добри за здравето. Освен това те са и нискокалорични. Редовно хапвайте 4 яйца седмично, препоръчват специалистите.

Но и с тях не бива да се прекалява. Не се увличайте по Великден и не яжте повече от 2 яйца наведнъж и най-много 3-4 на ден. Иначе от жълтъка могат да се получат жлъчни спазми, а от белтъка - алергични реакции.

Не яжте дори леко спукани боядисани яйца. Боята е проникнала под черупката и може да е опасна.

Дръжте боядисаните яйца в хладилника. Макар че те красят трапезата, ако стоят повече от 3 часа на стайна температура, в тях могат да се развият бактерии и да се стигне до инфекция.

Агнешкото

За Великден е традиция да се приготвя агнешко месо. То също е полезно за имунитета. Богато е на цинк. Съдържа голям процент белтъчини, желязо, магнезий, фосфор, витамини от група В - главно В2, В3 и В12.
Бавно печено, агнешкото се освобождава от мазнината.
Най-здравословно е да не се яде горещо, а с температура около 30 градуса и да се отдели от него лойта, защото е с много холестерол.

Салатите

В празничното меню добавете салати с пресен чесън и лук. Те съдържат антиоксиданти - вещества, които са изключително ефективни срещу вируси и бактерии. По-лютите са за предпочитане заради капсицина.

Чесънът също е в топ 10 на най-полезните храни, защото съдържа активни биокомпоненти, които намаляват холестериновите отлагания в кръвоносните съдове, а това снижава и риска от сърдечни заболявания.

Зелените салати дават ценни витамини и минерали за по-силен имунитет. По-здравословният дресинг е със зехтин заради полезните мазнини и с лимон заради витамин С.

Козунаците

Не прекалявайте с козунаците, те съдържат много въглехидрати. Но ако ги ядете с натурално кисело мляко, внасяте в стомаха пробиотици, нужни за доброто храносмилане, което е основа на здравия имунитет.

Умерено на масата

Не забравяйте редовния празничен съвет на диетолозите - не преяждайте. Това означава не повече от 800 г ядене и пиене на едно сядане. Между отделните ястия си оставяйте поне 30 минути пауза. Месото придружавайте със зеленчуци в съотношение 1:3 или дори 1:4. Това подобрява храносмилането, защото белтъчините се усвояват по-лесно в комбинация с фибрите.

Още по-внимателни бъдете, щом сте спазвали великденския пост. Ако изведнъж прекалите с яденето, ще поставите организма в стрес, а той е много вреден за имунитета.

През почивните дни няма да работите, но е вредно само да лежите. Рязката смяна на ритъма ще ви умори, вместо да ви релаксира. Излезте сред природата и се разхождайте. Това е много важно срещу пролетна умора и за здрав имунитет.