Безразборното ядене може да е емоционална реакция на стрес, казва фитнес звездата Джо Уикс

Английският фитнес инструктор Джо Уикс се превърна в световна сензация, след като по време на пандемията успя да запали милиони хора да тренират заедно с него. Той бе вписан в Книгата на рекордите “Гинес” за човек, успял да събере най-много последователи на една тренировка в ютюб. Получи и кралско отличие за усилията да вдъхнови толкова много хора да тренират, докато бяха в самоизолация у дома. За разлика от повечето онлайн звезди, 36-годишният Джо не го направи за печалба, даже дари голяма част от приходите си от реклама за борещите се с коронавируса британски лекари. Даде десетки интервюта, написа книги за здравословен начин на живот, въобще си изгради публичен образ на инструктор, достоен за подражание.

Затова беше доста шокиращо съобщението, което направи към своите 4,3 млн. последователи в инстаграм наскоро. То съдържаше негова снимка, на която е гол до кръста и добре се вижда отпуснатото му коремче. Няма и помен от добре оформените коремни плочки, с които вдъхновяваше почитателите си. “Шоколадова торта и бисквити. Три сандвича с бекон на закуска и боб. Не е много добре, когато съм фитнес треньор, нали?”, написа той. Много от коментиращите фотографията изразяваха съжаление и разочарование от физическата му промяна и се интересуваха от какво е продиктувана, но за някои беше успокояващо да разберат, че човек като него също може да се бори с килограмите.

“Не съм перфектен. Имам дни, в които просто седя на дивана и ям заради емоции, особено ако гледам нещо болезнено по новините или такова, което ме кара да се чувствам наистина стресиран и тревожен”, призна Джо Уикс пред “Дейли мейл”. Обикновено, когато прекалявал с яденето, той си казвал, че ще работи здраво утре във фитнеса и погълнатото бързо ще се стопи. След това обаче отново се сблъсквал с нещо, което да го накара да изяде шест препечени филии, четири пържоли и две купи зърнени закуски. И тъй като това определено оправяло настроението му, за да извини поведението си, често се шегувал, че е като малка невестулка, която рови в шкафовете за храна посред нощ.

Според Джо Уикс много хора могат да бъдат засегнати от подобно поведение, тъй като не става въпрос за типичен човек с наднормено тегло, който лежи и се тъпче, а за такъв с емоционална реакция на стреса чрез ядене. Затова не се чувства виновен за почивката, която си е взел от своя образ на гуру по здравословен начин на живот. Даже смята, че отпускането на колана за кратко е също толкова важно, колкото и поддържането на режим.

Онлайн треньорът се прочу със своя 90-дневен план, включващ 15 тренировки и 180 здравословни рецепти за хранене, за който твърди, че трансформира хората да са по-здрави и щастливи. Той смята, че ако отделяш по 15 минути на ден за гимнастика и да си приготвяш прясна храна три пъти на ден, можеш много бързо да вкараш тялото си в добра форма. Основното е да се придържаш към балансирано хранене, да не пиеш алкохол, а да хидратираш тялото с между 2 и 4 литра вода на ден. Две от яденетата трябва да са нисковъглехидрати, да не са много мазни и с високо съдържание на протеини.

“Ако хората искат да се чувстват добре, не е достатъчно единствено да отслабнат. Първоначално разработвах моите програми само за загуба на мазнини и трансформация на тялото, но сега осъзнах, че връщането към безразборното хранене е свързано с психичното здраве, и смятам вече да се насоча към разработване на режим точно в тази посока”, казва треньорът.

Той не е имал много щастливо детство. Баща му е бил зависим от наркотици и няколко пъти се е подлагал на лечение в клиники, отсъствайки дълго време, докато Джо и братята му растат. Със заплатата си на социален работник майка му трудно успявала да издържа семейството и живеели в общинско жилище. “Имаше много малко плодове и зеленчуци в дома ни. Спомням си, че вечерях с години само зърнени закуски”, разказва Джо Уикс. Той усеща, че понякога се връща към старите си навици на ядене, което му причинява “хранителен махмурлук”, и анализира защо се случва това.

Привидно той не би трябвало да изпитва някакви притеснения. За кратко време направи шеметна кариера, от която спечели милиони. Вече има просторна къща в Англия и крайбрежна американска вила в Санта Моника. Очаква трето дете и често пуска в социалните мрежи забавни моменти от семейния си живот. Съпругата му Роуз, която е бивш модел, също понякога участва в онлайн сесиите му. Казва, че е подобрил и отношенията с баща си, който обаче явно винаги ще бъде зависим от дрогата, защото все се връща към нея.

“Моята самооценка не е свързана с моите последователи в инстаграм. Ако загубя колата си, мотора или китарата си, щеше да е гадно, но основно аз съм привързан към жена си, децата ни, мама и татко. Ако можете да се съсредоточите върху това и да не сте обвързани с материални неща, винаги ще сте добре”, разсъждава Джо Уикс. Според него много хора живеят, без да знаят какво е да се чувстваш добре или зареден с енергия от храната. “Може би не умеят да готвят или не са толкова уверени да го правят. Но ако ядете боклуци и преработени храни всеки ден, пиете алкохол и не влагате достатъчно добри храни в тялото си, то тогава вие просто прецаквате живота си”, допълва той.

Джо издава първата си книга за здравословно хранене през 2015 г., от която още през първата седмица успява да продаде 77 000 копия и се твърди, че е довела до увеличаване на продажбите на броколи в Англия с 20%. Пише още няколко, като последната “Добрата храна” излезе в средата на март и вече се е превърнала в бестселър в “Амазон”. В нея той предлага 100 бързи и лесни рецепти, които могат да помогнат на семействата да се справят със стреса от готвенето в забързаното си ежедневие, за да си осигурят здравословна храна. Все по-често пуска клипове и от свои тренировки във фитнеса, което е сигнал, че се опитва да се върне към предишната си спортна форма. Изглежда обаче основно се е насочил към въпросите на психичното здраве, което според редица проучвания изключително много се е влошило по време на пандемията. Участва във фотосесия на звезди, сред които и певицата Кайли Миноуг, за повишаване на осведомеността по проблема.

Онлайн треньорът се прочу със своя 90-дневен план, включващ 15 тренировки и 180 здравословни рецепти за хранене, за който твърди, че трансформира хората да са по-здрави и щастливи.
Онлайн треньорът се прочу със своя 90-дневен план, включващ 15 тренировки и 180 здравословни рецепти за хранене, за който твърди, че трансформира хората да са по-здрави и щастливи.