Слънце, въздух и вода – това са най-достъпните и естествени помощници за да бъдем здрави

Имунната система е една от най-сложните системи в човешкия организъм. Неслучайно все още не е измислено чудодейно средство, което да може моментално да подсили имунната система. А ето и добрата новина: когато става въпрос за защитните сили на тялото, всекидневните ни навици наистина могат да направят чудеса.

Какво представлява имунитетът?

Това е биологична система, която предпазва тялото от инфекции. Обикновено работата на имунната система отразява общото здравословно състояние: колкото повече енергия и сили има човек, толкова по-добро е общото му състояние, толкова по-активна е естествената защита. Ако по някаква причина защитните сили са намалени, тялото престава да се съпротивлява на вируси и бактерии, човек по-често боледува. Ето защо е много важно да укрепим имунната си система, но още по-важно е да го правим правилно.

Какви са причините за отслабване на имунната система?

Нека бъдем честни: на първо място, ние сами отслабваме имунитета си. Или по-скоро лошите навици като недохранване, липса на сън, хроничен стрес, заседнал начин на живот, тютюнопушене и алкохол. Ако добавим към това замърсяването и шума в големите градове, не е изненадващо, че все по-често жителите на мегаполисите са загрижени за това как да подсилят собствения си имунитет: в такива условия той наистина може да се „провали“. Какво може да направим?

Как да подсилим имунната система? 

Може да се изненадате, но от вас не се изисква нищо необичайно или свръхусилия. За да подсилите имунитета си не е необходимо да извършвате подвизи. Достатъчни са малки, но разумни стъпки, които да предприемате всеки ден.

Здравословна храна

Какво означава? На първо място, храненето трябва да е балансирано, т.е. да съдържа всички основни групи храни. Протеините трябва да съставляват 30% от диетата, въглехидратите - 60%, мазнините – 10%. Зеленчуците и плодовете, зърнените храни, млечните продукти, домашните птици, рибата, месото и яйцата са еднакво важни, защото те ще ви позволяват да осигурите на тялото всички хранителни вещества, от които се нуждае. Да не забравяме, че витамините и минералите се усвояват най-лесно от храната, а не от хапчетата или хранителните добавки.

Ходете пеша 

Много хора вярват, че ходенето на фитнес два пъти седмично е активен начин на живот. Всъщност не е така. Експертите съветват всеки ден поне 30 минути физическа активност. Може да е една тренировка, например лека гимнастика сутрин и джогинг след работа. Но също така е важно да поддържате активността си през целия ден. Ходете една спирка пеша, изкачете стълбите до офиса си на третия етаж. Ако работата ви е свързана с продължително седене на бюро, на всеки час трябва да правите почивка,

Станете, разтегнете се, за 5-10 минути се разходете, макар и в стаята. Ако е нужно, можете да навиете аларма, за да ви напомня да станете. Важното е да го правите редовно.

Борете се със стреса 

От една страна, стресът е естествена реакция на тялото към външни стимули. Когато човек се сблъска с външна заплаха, хормонът на стреса кортизол се отделя в кръвта, което дава команда „Бий се или бягай!“. В екстремна ситуация такава реакция може да е правилна, но когато стане хронична, тя постепенно подкопава имунната система и защитата отслабва. Как да постъпим? Работете съзнателно върху емоционалното си състояние: опитайте се да се отървете от основните източници на стрес, а ако това не е възможно, овладейте техники за релаксация – медитация, дихателни практики, йога. Спортът може да е добър изход от негативните емоции. И още един важен съвет: всеки ден намирайте поне малко време за нещо, което ви носи удоволствие. Хобита, четене, интересни филми, музика, срещи с приятели - всичко това не е просто приятно, но е полезно за имунната система. Не забравяйте да си доставяте радост!

Не просто спете, а се наспивайте!

Този съвет е тясно свързан с предишния: стресът може да намали качеството на съня. Ако човек редовно не се наспива, имунната система постепенно се изтощава и намалява активността си. Имаме нужда от 7-8 часа пълноценен сън на ден. За да можете да заспите дълбоко и да починете качествено, трябва да спазвате няколко правила:

Спалнята трябва да е прохладна. Проветрете преди лягане. Оптималната температура за сън е 20-21 градуса.

Осигурете си пълен мрак. Дори малки източници на светлина (като улични лампи или зареждани джаджи) могат да попречат на производството на хормона на съня мелатонин и да нарушат качеството на съня.

Не яжте 2-3 часа преди лягане.

Не използвайте джаджи 2 часа преди лягане. Светлината на мониторите също нарушава секрецията на мелатонин.

Бъдете отговорни за собственото си здраве

Може би основното нещо, което трябва да се разбере, е, че работата на имунитета до голяма степен зависи от избора, който правите всеки ден. Дали хапвате бургер от улично заведение за бързо хранене или домашно приготвена супа за обяд, дали прекарвате почивните дни в хола на дивана или излизате с приятели на излет?

 Япония е един от световните лидери по брой столетници. Факт е, че японците от деца се учат да следят здравето си.

Пример за отговорно отношение към нас може да се научи от жителите на Япония. Страната е един от световните лидери по брой столетници на глава от населението. Факт е, че японците от детството свикват да следят здравето си. Първо, те не преяждат и следят теглото си, а основна част от менюто им заемат зеленчуци, ориз и морски дарове. Те редовно посещават лекаря си и се подлагат на профилактични прегледи. На трето място, японците са свикнали да се доверяват на напредналата наука и технологии. Биотехнологиите в здравеопазването позволяват да поддържате тялото си в добро състояние, благодарение на което човек може да остане активен и да води пълноценен живот до старост.