Нивата на хормоните естествено се колебаят в различни етапи от живота, най-забележимо по време на пубертета и при жените по време на менструалния цикъл, бременността и менопаузата. Телесната химия може да бъде повлияна и от начина на живот и някои медицински състояния.

Важното е да забележите всички симптоми и да ги обсъдите с лекаря си, за да получите подходящо лечение. Корекцията може да изисква лекарства или допълнителни терапии, а понякога само промяна в начина на живот, за да възстановите баланса и доброто си здраве.

Най-честите признаци за хормонални неразбории включват:

- Необясними промени в настроението. Възможно е женският полов хормон естроген да е излязъл от норма.

- Безсънието може да подсеща за приближаваща менопауза. Постепенно намаляват естрогенът и прогестеронът, които освен всичко друго насърчават съня.

- Обилни или болезнени менструации. Особено в комбинация с коремна болка, често уриниране, болки в долната част на гърба, запек и болезнен полов акт може да е знак за миома.

- Нелогично наддаване на тегло. Редица хормонални отклонения могат да причинят наддаване на тегло, включително недостатъчно активна щитовидна жлеза (тя произвежда недостатъчно хормони, които регулират метаболизма), синдром на поликистозните яйчници (проблем, свързан с хормоните, причиняващ малки кисти на яйчниците) и менопаузата с типичните хормонални промени, които улесняват пълнеенето около корема.

- Проблеми със зачеването. Плодовитостта на жената естествено спада след 35-годишна възраст. Високите нива на фоликулостимулиращия хормон (FSH) могат да намалят шансовете за бременност. Ниските нива на лутеинизиращ хормон (LH), който стимулира яйчниците да отделят яйцеклетка и да започнат да произвеждат прогестерон, също могат да причинят проблеми със зачатието.

- Слаби кости, чести счупвания на средна възраст. Понижаването на нивата на естроген по време на перименопаузата и менопаузата може да причини загуба на костна маса. Често жените не осъзнават, че имат крехки кости, докато не получат фрактура. Упражненията с тежести, бягането, тенисът или танците; включване на повече източници на калций и витамин D може да са полезни като част от терапията за справяне със симптомите на менопаузата.