Гладът може да има много причини. Но истинският, когато тялото изисква енергия, е само един от тях. Как обаче да разбера колко съм гладен и какво мога да направя по въпроса, за да не овладявам глада си единствено с храна?
    Защо посягаме към шоколад, когато сме тъжни, или защо ядем торта, когато сме в еуфория? Отговорът е лесен. Гладът като такъв невинаги се причинява само от факта, че наистина го усещаме. Често неговите прояви са просто емоционална нестабилност или ситуации, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Какво ще кажете за него и какво наистина ще ни помогне?
     Фактът, че посягаме към сладко или просто консумираме повече от необходимото, не се дължи на това, че имаме замразена ванилия или наистина липсва шоколад с ядки. Всъщност зад тези прояви стоят предимно психологически прояви като
глад за любов, липса на
близост с друг човек или
някакъв стресов момент
Въпреки това разпознаването на истинската причина за глада е ясен път към успеха в това как да спрете да правите диетични грешки и да се справите не само с психически проблеми, но и с излишни килограми.
Интуитивното хранене, както подсказва името, е основно за това всеки човек да се научи по-добре да разбира тялото си и така да разпознава дали наистина е гладен, или просто трябва да се погрижи за стреса или други ситуации, свързани с психиката.
Интуитивното хранене е способността да се храним, когато тялото е гладно, да спрем, когато имаме достатъчно, и да не ядем, когато наистина не сме гладни.
Но става дума и за това да научите повече за това каква храна иска тялото и от какво наистина се нуждае, независимо дали е хамбургер, краставица, суши, или просто нещо сладко. Това е способност, която имаме от бебешка възраст - плакали сме винаги, когато наистина усетим празнотата в стомаха, и сме се успокоявали, когато стомахчето е било пълно.
Лорин Лакс, специалист по функционална медицина и хранителна терапия, се занимава подробно с този въпрос.
И така, какви видове глад могат да ни засегнат?
l Физически глад - това е единственият и истински глад, когато тялото ни отчаяно изисква енергия под формата на храна. Бучи ни в корема, чувстваме се изтощени и раздразнени, защото нямаме енергия. Този тип глад може да се характеризира и със стомашна болка и спазми.
l Глад от скука, желание за повече забавление или промяна.
l Глад заради чувство за контрол - създава чувство на сигурност.
l Глад по важност - искаме някой да ни забележи, искаме да се чувстваме достатъчно важни и добри.
l Глад след любов и сексуален контакт - да изпитваш чувство за принадлежност, да бъдеш част от цялото, не изолиран или самотен, желание за любов, социален контакт и духовна връзка с друг човек или хора.
l Глад след пътуване, откриване, обучение, работа върху нещо.
l След промяна - когато променяте нещо.
Лорин твърди, че тялото и умът изпращат непрекъснато сигнали за един от изброените видове глад и докато една от нуждите не бъде задоволена, режимът на
оцеляване по
подразбиране
е да се опита да го направи по някакъв начин. В случай на физиологичен глад, разбира се, има смисъл този пълнеж да бъде храна, но запълването на диетата с психологически нужди, т.е. други видове глад, вече не е толкова ефективно. Просто не ви пука за психически проблем. Но какво ще кажете за това? “След като разберете какъв тип глад е, можете да започнете да работите в хармония с тялото си, а не срещу него”, обяснява специалистът.