Нечистотиите, бактериите и липсата на опора причиняват схванат врат, акне и екземи, възпаляват гърлото

Ако заспиването вечер се превръща в мъчение, а сутрин се будите уморени, с раздразнено, възпалено гърло и схванат врат, време е да смените възглавницата.

Според специалистите по съня те трябва да се подменят с нови веднъж на 1-2 години. Причината е, че се пълнят с прах и акари, които докарват ред здравословни проблеми.

Британският специалист по медицина на съня Мартин Сийли, който е привърженик на тази периодична смяна, добавя, че добрата кондиция зависи и от други фактори - какъв тип е възглавница, както и позата, в която спите. Експертът препоръчва лесен тест, показващ дошло ли е време да се разделите със старата подложка за главата – свийте я на две, за да излезе въздухът. Ако после тя не се върне в предишната форма, значи е степана и негодна да поддържа качествено врата и тила ви.

Ясни знаци, че е време да направите смяната, са трудно заспиване, неудобство и напрежение от раменете и шията нагоре, главоболие сутрин, казва и д-р Барбара Сантини. Тя уверява, че чистата, даваща добра опора възглавница без алергени в много случаи е лек за тези проблеми.

Полупразно, сплескано възглавие, такова на бобуни или пожълтяло от мръсотия не само разстройва съня и причинява болежки, но дразни кожата и води до възпаления.

Средностатистическият човек прекарва в леглото една трета от живота си, обяснява д-р Сийли. “Нормално е с времето възглавницата да се напълни с бактерии, мъртви клетки, мазнини, прах, остатъци от грим, а те причиняват акне или го изострят”, предупреждава той. Затова препоръчва

да се завъртат в пералня

на всеки три месеца

и така да не нанасят вреда и да се удължи животът им.

Матраците издържат 7 до 10 години, но животът на възглавниците е много по-кратък. Понякога, при лошо качество и неправилна употреба, те не осигуряват нужната опора и смяната им се налага дори след по-малко от година. Използването на протектори е начин да ги запазите чисти и здрави по-дълго и да се предпазите от алергии.

Подобни правила важат и за цялото спално бельо. Според специалистите то трябва да се сменя поне веднъж седмично. А ако при вас спят домашни любимци или сте алергични, правете го два пъти на седмица.

Дебелите завивки също трябва да минават през вода 2 пъти годишно. Въпреки чаршафа те като гъба попиват телесни секрети, нечистотии, миризми, акари, прах, водят до екземи и астма, могат да възпалят рани и да предизвикат инфекции като целулит, предупреждава специалистът по съня Карл Уолш.

Експертът по домашен текстил Луси Акроуд припомня, че

при прането е важно

да се чете етикетът

с инструкциите,

защото материалите са различни и може да се свият и развалят, а шарените да избелеят.

По принцип спалното бельо се пере на 40 градуса, които убиват бактериите, без да увредят чаршафа. Премахването на мазнини и някои упорити микроби обаче изисква да се пере на 60 градуса поне веднъж месечно.

Според Карл Уолш е добре да се избират щадящи прахове за пране, защото силните химикали предизвикват алергии, обезцветяват тъканта на чаршафа и го правят твърд и груб. Не използвайте белина – поразява естествените материали като памук и дори лен, да не говорим за коприна.

При упорити петна третирайте мястото с препарат преди пране, за да не използвате ненужно силни химикали върху целия чаршаф.

Никога не препълвайте барабана на машината – не изпира добре. Чаршафите се нуждаят от място, за да проникне водата през тъканта. Закопчавайте спалното бельо, преди да го завъртите в барабана, за да не “погълне” калъфките и друго дребно пране.

Не изхвърляйте “бракуваните”, зарадвайте котката

Смяната на възглавниците навреме доказано влияе върху физическото и умственото здраве, уверява д-р Моника Васерман, лекар в британската болница L&D Hospital. Тази практика поражда лечебно чувство за чистота, дава добра опора на главата, пази от алергии. И най-важното – бори безсънието, което е в основата на много болести. 

Д-р Васерман съветва да не изхвърляме “бракуваните” вече възглавници. Mоже да ги дарите на приюти за безпризорни животни. Или да застелете с тях кошарката на собствените си домашни любимци.

В нова калъфка ги използвайте за сядане на градинската мебел, разхвърляйте край камината или ги подлагайте под краката си.

Гъшият пух е добър материал за наторяване на градината. А птиците си задигат от него за гнезда. Ако тези съвети не ви допадат, просто ги дайте за рециклиране.