България е шампион по смърт от инсулти в Европа - близо 10% от случаите

58-годишна жена от София почина след 4 отказа за прием в болница. Тя е била с мозъчен кръвоизлив, но болниците не са я приели поради липса на реанимационни легла за хора без ковид. Това съобщи Нова телевизия по разказите на зетя на жената Николай Стоядинов.

На 8 януари жената дълго време не отговаря на телефона си и зет й отива да я провери. Намерих я в безпомощно състояние, видимо изглеждаше като заспала. Говорихме - оплака се от силно главоболие в тила, предположи, че е паднала, разказа той.

Спешна помощ пристигнала за 20-ина минути. Лекарката я тествала за ковид, след което започнала да я разпитва, била й инжекция за високо кръвно. После тя започна да губи съзнание, затова лекарката каза, че нямаме време и трябва бързо да реагираме, допълни мъжът.

Качихме я в линейката. Пред "Пирогов" спряхме и видях носилката с жената в коридора, без лекар. Екипът на Спешна помощ проведе разговаря с някой, не знаех какво се случва, защото бях отвън. След това лекарката каза, че няма да я приемат, защото няма места. Шофьорът на линейката звънна в Спешна помощ, те обещаха да проверят къде ще я приемат, разказа Стоядинов.

Втора спирка е ВМА - и там отказват да приемат жената поради липса на места. Следва "Токуда". Там излезе доктор, който каза - тази жена е за реанимация, но не можем да я приемем, защото няма места.

Четвъртата спирка е "Света Анна" - там пак нямали места. Лекарят каза, че може би ако е била с ковид, са щели да я приемат.

Около 3 часа отнема обикалянето по болници. Накрая линейката остава на паркинга на "Света Анна" за около 40 минути, в които дежурният в Спешна помощ се обадил на някой в министерството, който да позволи прием в такъв случай.

Във ВМА я приемат около полунощ. Операцията се извършва доста по-късно - може би към 3 часа посред нощ. По думи на лекарите състоянието й е било тежко, мозъкът е бил силно увреден, но операцията е минала успешно, разказа зет й. След това я държали в медикаментозна кома.

На 22 януари жената издъхва след 2 седмици в кома.

Пред Нова телевизия от "Токуда" официално заявили, че свободни реанимационни легла към този момент е нямало. В "Света Анна" всички 13 такива легла също са били заети. От болницата твърдят, че са предупредили за това Спешна помощ още по-рано през деня.

В "Пирогов" и ВМА ще бъде направена проверка и ще дадат отговор.

Ще търся отговорност от някой, защото това е безумие, не може да умират хора, защото няма места по болниците, коментира Стоядинов..

България е шампион по смърт от инсулти в Европа - близо 10% от случаите. За 2020 г. 46 хиляди души са били хоспитализирани, от които са починали около 5000 души. Тези данни изнесе Пламен Таушанов, който е председател на Асоциацията за закрила на пациентите.

От над 40 хиляди души годишно се извършват само 1000 тромболизи в първите часове, които са важни за инсултите. При инфарктите лечението е по-успешно.

Светът е във война с пандемията COVID, която на всеки 3 месеца сменя армията си - делта, алфа и т. н., а ние от другата страна вече 2 г. сме с една армия, която е уморена, коментира Методи Янков от болница "Сердика". От 2 г. всички болници са преструктурирали много вълна за коронавирус. 2/3 от персонала на болниците работи инфекциозно, а не по специалностите, които има.

В София има достатъчно лечебни заведения и не би трябвало това да се случва, коментира Янков.