"Когато вкъщи има болно дете е редно да се свържат със семейния лекар, с който да организират прегледа му. Логично е, че то не може да бъде консултирано само по телефона. Нещата трябва да се случат в лекарски кабинет или в амбулатория на болница". Това каза педиатърът и личен лекар  д-р Деница Даскалова.

"В болница могат да дойдат самонасочили се пациенти, както и да се обърнат към центровете за спешна медицинска помощ, ако считат, че състоянието на децата е действително сериозно  - допълни д-р Благомир Здравков, директор на детската болница "Проф. Иван Митев". - Ключовите болници в София с най-много разкрити педиатрични легла, са нашата болница, Инфекциозна болница и "Токуда".  Напоследък забелязвам по-голям наплив  точно към амбулаторните кабинети за консултация на деца с Ковид. За щастие при тази вълна пациентите, търсещи помощ, са за амбулаторно лечение т.е колегите изписват терапия и лечението върви в дома. В нашата болница има 11 легла за лечение за деца с Ковид, като в това число влизат и новородените. В момента от тях са заети 8. При колегите в Инфекциозна болница също има свободни места, от леглата в "Токуда" са заети 6 легла".

"Клиниката, която се изявява при коронавирусна инфекция не се различава много от тази при другите респираторни заболявания. При Омикрон децата стават отпаднали, температурата се покачва, може да има повръщане - доста характерен симптом. Това са насочващите симптоми, за които трябва да обърнат внимание родителите и ако те се задържат в рамките на 48 или 72 часа, е редно детето да бъде прегледано и специалист да прецени как по-нататък да се проведе лечението", допълни д-р Даскалова.

Да се ограничат масови мероприятия с деца - кина, театри, да се спазва физическа дистанция, препоръча д-р Здравков.