Бети Уайт е претърпяла инсулт шест дни преди да почине в съня си на 99-годишна възраст, става ясно от смъртния й акт.

Официалната причина за смъртта на звездата от Golden Girls е посочена като мозъчно-съдов инцидент, съобщи TMZ в понеделник.

Въпреки че инсултът може да причини трайно увреждане на мозъка и дълготрайна инвалидност, източници казаха на изданието, че Уайт е бил „бдителна и последователна“ след инцидента.

Вътрешен човек потвърди пред People, че любимата актриса от сериала е получила „лек инсулт“, но повтори, че е „починала спокойно в съня си“ на 31 декември, само три седмици преди 100-ия си рожден ден, предава bg-voice.com.

Името на Уайт нашумя в Шоуто на Мери Тайлър Мур като Сю Ан Нивънс и затвърди звездния си статус с Golden Girls и Hot In Cleveland.

Смъртта й беше обявена от дългогодишния й агент Джеф Уитяс, който каза пред Асошиейтед прес, че тя не е страдала от диагностицирано заболяване.

„Наистина никога не съм предполагал, че тя ще умре“, каза Уитяс. „Тя означаваше целия свят за мен като приятел. Тя беше най-позитивният човек, когото познавам“.

Преди смъртта си Бети участва във филм по случай предстоящия й 100-ен рожден ден, който трябваше да излезе в кината на 17 януари.

Продуцентите на Betty White: 100 Years Young казаха в изявление след нейната смърт, че „ще продължат напред“ с плановете си да пуснат специалното филмово издание за нейния юбилей.

За последен път тя беше снимана на обществено място с шофьора си ден преди 98-мия й рожден ден, през януари 2020 г. Звездата прекара остатъка от миналата година и цялата 2021 г., предпазвайки се от COVID в изолация.

Малко след това излизане тя започна да ограничава контакта с други хора, за да избегне заразяването с вируса.

Уайт е родена в Оук Парк, Илинойс на 17 януари 1922 г. Името й Бети не е съкратена версия на „Елизабет“, защото родителите й не са искали дъщеря им да бъде наричана с каквито и да било производни и прякори като Бет, Лиза и Ели.

Семейството й се премества в Лос Анджелис през 1923 г., когато тя е малко над една година. Тя посещава гимназията в Бевърли Хилс и въпреки че се интересува от театър, казва, че мечтата й била да стане пазач на зоопарка или горски рейнджър.

„Проблемът беше, че тогава на едно момиче не беше позволено да бъде нито едно от двете“, пише тя в автобиографията си.

Тя започва своята развлекателна кариера в радиото в края на 30-те години на миналия век и до 1939 г. прави своя телевизионен дебют, пеейки в експериментален канал в Лос Анджелис.

След като служи в Американската женска доброволческа служба, която помогна на усилията на САЩ по време на Втората световна война, тя стана звезда в телевизията, с ежедневно петчасово вариететно шоу, излъчвано на живо през 1949 г.