Избавете се от мухъла и прахта, дръжте домашния любимец извън спалнята

Кихате, очите ви сълзят, получавате пристъпи на астма и кожни обриви? Душманинът се крие в собствения ви дом. Руският имунолог Владимир Болибок класира в няколко групи главните алергени, с които хората се сблъскват вкъщи и как да се избавим от тях.

В първата група той нарежда природния алерген плесенни гъби.

“Техните спори се образуват по влажните ъгли и стени и по течащите тавани на помещенията, в килерите, под тапети, ковьорчета и картини, около водопроводните тръби, където се натрупва конденз”, обяснява лекарят.

Алергията към плесени е целогодишна, тъй като спорите им постоянно са във въздуха и ги вдишвате нонстоп. Резултатът у предразположените хора е алергичен ринит.

“Плесента плъзва във въздуха и някои хора реагират на нея. Ако в тялото попаднат твърде много плесенни спори, възможно е да се развие плесенна инфекция на дихателните пътища и белия дроб. Симптомите са кашлица и бронхит”, обяснява д-р Болибок.

Първата стъпка

за защита е

да намалите

влагата у дома,

която трябва да е под 60%, а най-добре – между 35 и 50%. Преди да отстраните щетите от плесента с изстъргване и измазване със специални термобои, цялото помещение трябва да се изсуши чрез интензивно подгряване - един час отопление, пет минути проветряване. Можете да използвате препарати срещу мухъл, а при необходимост – и влагоабсорбатор. Някои чистят с разтвор на белина и вода в съотношение 1:16, но самата тя е опасна за здравето, затова трябва да използвате маска и да напуснете стаята, докато изсъхне. Избягвайте да сушите пране в жилището. Снабдете климатика с въздушни филтри против алергии и ги сменяйте редовно.

Основен източник на дразнещи спори са увехналите мухлясали растения, които трябва веднага да изхвърлите. Друг причинител са изпадалите и загнили листа през есента, които разболяват не само навън, а и на терасата у дома.

Друга група силни алергени се крие в домашната прах. Тя се трупа особено в меката мебел, килимите, чергите, матраците. Изходът е редовно

почистване най-малко

2 пъти седмично

с прахосмукачка,

проветряване и минаване с мокра кърпа. При по-тежки форми на алергия най-добре е да се отървете от постелките, да миете пода редовно и да махнете джунджуриите за украса по шкафове и рафтове, които трупат прах. Най-трудно се поддържа мокетът, а най-лесно - подови покрития като линолеум и ламинат, които можете да миете всеки ден. При почистването носете маска.

Перете спалното бельо веднъж седмично на поне 60 градуса. Синтетичните материи събират по-малко прахоляк от вълната и пуха, но самите те понякога причиняват алергии. Сменете хоризонталните щори с миещи се вертикални ролки.

Силен алерген са епителните клетки на домашни животни – котки, кучета, птици и други питомци. Опитайте се да ги държите извън спалнята и ги къпете веднъж седмично. Ако ви причиняват остри алергии, най-добре е да им намерите нов дом.

Сред причинителите

Владимир Болибок нарежда

хранителните алергени

Алергии отключва не само нетърпимостта към определени продукти за ядене, но и състоянието на кухнята. Предразположените хора е добре да си вземат абсорбатор, извеждащ изпаренията от готвенето навън. Хладилникът трябва редовно да се забърсва от вода, за да не плесенясва. Изхвърляйте храните с минал срок - често са мухлясали.

Някои хора развиват

алергия към домашни

препарати за почистване,

прахове за пране, дезинфектанти. Веднага или след време те могат да получат обриви по ръцете и цялото тяло, зачервяване, подуване на тъканите, язви, придружени от сърбеж, болка, парене. Появяват се също алергичен ринит, задух, гадене. При такива симптоми трябва да се изследвате, да установите кой е алергенът и веднага да смените препарата, към който сте чувствителни.