Вечнозелените дървета са източник на фитонциди, засилват имунната система

От свежото зелено коледно дърво в хола се носи дъх на бор и смола - сякаш сме внесли у дома част от природата. Този символ на Рождество не само повдига празничното настроение и навява скъпи спомени, но има и ред полезни ефекти върху здравето, намалява стреса, разказва пред Си Ен Ен преподавателят по ботаника в тексаския университет A&M проф. Чарли Хол.

Вечнозелените борови дървета са източник на фитонциди - растителни вещества, които имат свойството да потискат растежа на бактерии и вируси. Те активизират клетките стражи на имунната система, които обикалят в тялото в търсене и унищожаване на инфектирани или ракови клетки, обяснява проф. Хол.

Живата коледна елха

насища с

кислород

къщата

и укрепва имунната система, намалява тревожността, бори се с пристъпите на депресия.

Въпреки че е отрязана, тя все още произвежда кислородни емисии чрез продължаващата фотосинтеза.

“Стига игличките да са зелени и да стоят здраво на клона, това значи, че протича фотосинтеза. Затова е важно да сложите боровия ствол в пръст и да го поливате”, съветва ботаникът.

Традицията да украсяваме елха по Коледа възниква в Германия още през XVI-XVII век и през следващите години се разпространява по света. Изкуствените елхи пък са изобретение на САЩ и през 60-те години на ХХ век добиват голяма популярност. Те са удобни, винаги свежи, игличките им не падат, употребяват се многократно. Но нямат същото благотворно влияние върху здравето и настроението. Все пак, твърдят психолозите, по-добре фалшива елха по Рождество, отколкото никаква.

Учените наблягат на положителния ефект, който ароматът на истинското дърво има върху психиката и

отделянето на

хормони на

щастието

Той ни навява скъпи спомени от детството, прави ни по-добри и милостиви към околните, казва проф. Соня Питърсън-Луис, професор по психология в университета “Темпъл”, Филаделфия. Засилва се усещането за уютен и сигурен дом, за семейство, обяснява тя.

Още по-голям е психологическият ефект, ако отидете да изберете борче със семейството, особено с децата. Вярно, днес не е модерно да ощетяваме природата, като режем дървета. Но за тази цел има специални разсадници, които отглеждат дръвчета за празника. Може да купите и такова в саксия, а после да го присадите.

Проф. Питърсън-Луис сравнява усещанията от живата елха с тези при излети в планината.

“Внасянето на част от природата у дома действа релаксиращо, намалява стреса”, казва тя. И цитира изследвания за благотворния ефект на разходките сред дървета, известни като “горски бани”. Доказано е, че те

намаляват

нивата на

кортизол

- хормона на стреса. Същия ефект имат растенията, които отглеждаме у дома, включително коледните елхи, сочи проучване, публикувано в сп. International Journal of Environmental Health Research.

На ползите за здравето от живата елха наблягат и учени от Университета в Съри, Англия. Тя е полезна за здравето, защото намалява напрежението и тревогата и отпуска хората при физическа и психическа преумора, като внася уют в дома.

Други изследователи обаче

предупреждават

и за вредни

ефекти

от внасяне вкъщи на истинска елха, известни като Синдром на коледното дърво. По клонките ѝ се крият над 50 различни плесена, както и цветен прашец и смола. Те могат да предизвикат алергии, казва Кара Уада от Университета на Охайо. Затова не се учудвайте, ако украсявайки дръвчето, получите хрипове, кашлица, хрема, дерматит. Затова е добре да знаете дали сте с непоносимост към плесени и полени. Особено уязвими са хората с астма. Според лекарите алергиите може да доведат до усложнения като развитие на пневмония. Експертите казват, че това се дължи на разпространението на гъбични спори, които поразяват около 70% от елхите.

При възможност измийте дръвчето с маркуч и го оставете да изсъхне в гаража или на терасата. Специалистите съветват да държите живата елха в дома си до 7 дни, защото след седмица плесента започва да нараства.

При избора на празничното дърво то трябва да се огледа добре за опасни химикали по кората от обработката срещу вредители и запазването за по-дълго на свежия му вид. Миризмата му трябва да бъде естествена – на чам, а не да вони на препарати. Изисквайте от продавача биосертификат за спазване на правилата за биологично производство и преработка.