"Омикрон" ще покаже истинското си лице, когато стигне до по-възрастната група хора, до уязвимите. Така че този въпрос предстои да получи отговор. И разбира се, остава въпросът дали ще успее да бяга от имунния ни отговор, създаден при срещи с предишни щамове или при ваксини. Към момента нямаме отговор", каза по Би Ти Ви проф. Радостина Александрова.

Новият вариант е притеснителен, но не е повод за паника. "Защото все още нямаме достатъчно информация и защото сме минали два пъти през подобни предизвикателства - веднъж с "Алфа" и след това с "Делта". Иначе да, с "Омикрон" има много дълъг списък от мутации и някои от тях са ни познати от други варианти. Точно те карат специалистите да се притесняват дали е по-заразен, дали ще понижи ефективността на ваксините. Въпрос е на проучвания, които изискат време. Той набира скорост в Южна Африка, като е тръгнал от огнище на студенти, но това не го прави автоматично по-опасен. Важно е да знаем и какво би било влиянието му в клиничната картина. Има данни, че засяга млади хора и симптомите са леки и продължава да е така". 

Според Александрова, вирусът е наш съюзник, защото вирусите избягват да мутират и най-често мутациите им са нетрайни. "Към актуализация на ваксини ще се премине, само ако се появи вариант, който ще предизвика сериозен пробив, а това досега не се случва. Ако трябва да актуализираме ваксините за всеки нов вариант, ще влезем в омагьосан цикъл", каза тя.