В Австралия изследваха влиянието на елемента върху респираторните възпаления

Страдащите от простуда и кашлица, които повишават нивата на цинк в организма си, се оправят средно два дни по-рано от останалите, които на седмия ден от болестта все още имат симптоми.

Това установиха австралийски учени от Университета на Западен Сидни, подложили на анализ десетки научни изследвания за ефекта от този основен микроелемент върху възпаленията на респираторния тракт. Проучването включва 28 изследвания на връзката цинк-дихателни инфекции с участието на 6000 пациенти.

80 от 100 болни след прием на средства с цинк - орално или чрез спрей за нос, чувстват значително подобрение за по-кратко време в сравнение с останалите, показва проучването. “Този елемент не намалява силата на заболяването през първите дни на настинката, но я ликвидира по-бързо”, обяснява ръководителят на изследването д-р Дженифър Хънтър. Тя добавя, че все още не е изяснено какво е точното количество цинк, което пациенти с настинка трябва да приемат, но

препоръчителната доза,

показала ефект,

е 15 милиграма

на ден

Научният екип припомня, че този метал в малки количества е необходим за човешкото здраве. Лекарите уверяват, че той може да предотврати симптоми като кашлица, запушен и течащ нос, висока температура, главоболие и да намали силата на риновирусите.

По време на COVID пандемията лекарите пробваха лечение с прием на цинк, но опитите им не показаха съществен резултат.

Цинкът (Zn) е важен за функционирането на имунната система, мозъчните функции, метаболизма. Има антиоксидантно и противовъзпалително действие. Недостигът му може да се дължи на вродени дефекти, метаболитни нарушения, а понякога и на аутизма. Zn подпомага образуването на нови клетки и ензими, лекува рани и възпаления, преработва въглехидратите, мазнините и протеините, постъпващи в тялото с храната.

Добри източници на цинк са месото, мидите, хлябът, мюслите, сирената и други млечни храни, соевите продукти, бобът, ядките. Стандартът на СЗО за снабдяване на организма с цинк е 9,5 милиграма за мъже и 7 милиграма за жени дневно чрез разнообразно и балансирано хранене.

Специалистите предупреждават, че трябва да се внимава с количеството допълнителен прием на цинк чрез добавки, тъй като

в по-голям обем

той намалява

способността

на тялото да

абсорбира

елемента мед,

а това означава също дефицит на желязо, омекване на костите, анемия. Тялото използва медта за производството на енергия и поддържане здравината на костите, кожата, неврологичните и сърдечносъдовите органи.

Медта и цинкът участват заедно в процеси, свързани с имунния отговор на организма, функцията на нервната система и храносмилането. Те са “антагонисти”, тоест, когато нивата на единия намаляват, на другия се увеличават и обратното. Поради неправилно хранене и стрес в организма по-често може да се натрупа повече мед и да има недостиг на цинк. Среща се и излишък на двата елемента, което предразполага към оксидативен стрес и възпалителни процеси. Идеалното съотношение цинк-мед според специалистите е 8:1. Според проучванията приемът на медни добавки заедно с цинк помага за балансирано усвояване на двете хранителни вещества.

Тялото ни съхранява 2-3 грама цинк в костите и мускулите. Той се изчерпва всеки ден, тъй като се използва за различни функции в тялото ни.

Ниското ниво на

цинк може да

бъде свързано

с възрастта,

вегетарианската или веганската диета, отслабването на имунитета, интравенозното хранене.

Тъй като човешкият организъм не може да произвежда сам цинк, той трябва да се набавя от храната или чрез добавки. Австралийските учени не са открили сериозни странични ефекти от допълнителния прием на Zn, но предупреждават, че проучването им не е достатъчно мащабно за категоричен отговор. Някои пациенти са се оплакали от гадене и раздразнение на устата и носа.

Техният съвет е при нужда да не се приемат повече от 25 милиграма цинк на ден, освен ако не са предписани от лекар.