За съжаление вече повече от 20 месеца ни се налага да ограничим разходките, срещите с приятели и посещенията на спортните зали. Щастливците, които имат къща и двор, преодоляват малко по-лесно това изпитание, тъй като имат възможност да се грижат за градината си и да се движат. Хората обаче, които живеят в блокове, работят от дома си или са изолирани вкъщи по една или друга причина, се чувстват ощетени откъм тези удоволствия. Специалистите бият тревога, че все повече са случаите на пациенти с наднормено тегло, а това се отразява зле на здравето.

Ето няколко практични съвета как, без драстична промяна на навиците си, да успеете да държите ситуацията под контрол.

1) Планирайте покупките си – направете си предварително списък и се придържайте максимално към написаното. Купувайте само това, от което се нуждаете

2) Планирайте употребата на храната - започнете с пресните продукти. Първо трябва да се използват свежите плодове и зеленчуци, и млечните продукти. Ако по някаква причина сте се презапасили със зеленчуци и плодове, по-добре е да ги замразите.

3) Гответе у дома – не е нужно да си виртуоз в кухнята за да приготвиш семейната вечеря. Извадете бабините тефтери с рецепти или надникнете за някоя нова рецепта в интернет. Използвайте времето да приобщите и децата към приготвянето на храната. Можете да направите готвенето забавно.

4) Използвайте услуги за доставка по домовете. Това не е лоша алтернатива на домашното готвене. Особено ако имате доверие на производителя. Днес все повече фирми се ориентират към тези услуги и куриерите са коректни. Разбира се, освен храна можете да си поръчвате и други неща, които са ви необходими, и да избегнете посещението на магазините.

5) Следете за размера на порциите си. Дългият престой в самоизолация е сигурен начин за преяждане. Особено ако сте сами вкъщи.

6) Спазвайте безупречна хигиена.

Запомнете правилата:

* ръцете, кухненските прибори и повърхностите трябва да са винаги чисти;

* суровите храни трябва да се държат отделно от готвените. Това важи особено за суровото месо и пресните храни;

* ястията трябва да бъдат напълно готови – доварени, допечени... Не е желателно дълго време да престояват алангле;

* храната трябва да се съхранява при безопасна температура (под 5 °C или над 60 °C);

* водата и суровите храни трябва да идват от надеждни източници.

7) Ограничете приема на сол. Количеството сол, което консумирате, е добре да е по-малко от 5 грама на ден. 50–75% от солта получаваме от храните, които консумираме, а не от последващи добавки. Опитайте се да не добавяте сол към храната по време на готвене и на масата. По-добре експериментирайте с билки и подправки.

8) Ограничете захарта. Оптималният прием на свободна захар - за възрастни тя трябва да бъде по-малко от 5% от общия енергиен прием (това се равнява на около 6 чаени лъжички захар). Когато ви се прияде нещо сладичко, заменете бялата захар и шоколада със сладки плодове или сушени плодове. Опитайте се да не подслаждате напитките си.

9) Ограничете мазнините. Ограничете приема на мазнини до по-малко от 30% от общия си енергиен прием, като наситените мазнини са 10% или по-малко. Най-добре е храната да се приготвя на пара, на скара или да се задушава. Избягвайте да пържите. Използвайте по-малко ненаситени мазнини, като масло от рапица, зехтин или слънчогледово олио за готвене, ако е необходимо. Изрежете излишната масна тъкан от месото и домашните птици и изберете месо без кожа. Намалете храните с червено или тлъсто месо, масло и млечни продукти с висока масленост, палмовото или кокосовото масло, свинската мас.

10) Приемайте достатъчно фибри. Опитвайте се да включвате зеленчуци, плодове, бобови растения и пълнозърнести храни при всяко хранене. Този навик е много е полезен за храносмилането.

Трябва да ядете по-често и на малки порции. Разделете дневното меню на три основни хранения и една или две междинни закуски.

11) Пийте много течности. Пийте обикновена вода. Можете да я овкусите с резен от цитрусови плодове. Не забравяйте, че силният чай и кафето дехидратират тялото ви.

12) Избягвайте или намалете алкохола. Категорично спрете употребата на всякакъв алкохол като превенция или лечение на коронавирусна инфекция COVID-19, съветва СЗО. Първо, това е безполезно, тъй като имунитетът намалява поради интоксикация. На второ място, драстично увеличава риска от нараняване, обостряне на хронични заболявания, депресия и алкохолизъм, в крайна сметка. Алкохолът не е задължителна част от менюто и не се съчетава със здравословния начин на живот, затова е най-добре да го изключите от списъка за пазаруване.