В световен мащаб поне 1 милиард души страдат от лошо зрение. По-голямата част са хора над 50-годишна възраст.

Неоперираната катаракта (така нареченото очно перде) и некоригираните рефракционни отклонения (късогледство, далекогледство, астигматизъм) са водещите причини за намалено зрение.

В развитите държави достъпът до очила за корекция на зрението не е проблем, но смущаващо висок брой хора не могат да си позволят операция за отстраняване на перде. Последната, 74-а световна здравна асамблея прие като глобална цел

до 2030 г.

държавите да

увеличат с 30%

ефективното

покритие на

операцията

на катаракта

Разговорното име на увреждането – перде, издава същността на проблема. Човек вижда като през тънка завеса. Някои го определят и като гледка през запотени очила или заскрежен прозорец. Дължи се на помътняване на лещата на окото. Почти винаги се развива двустранно, но обикновено с различна скорост в двете очи. От катарактата гледката става постоянно неясна, човек се затруднява да четене, нощем изпитва сериозни проблеми с ориентирането, губи способност да улавя нюансите в изражението на лицата,

изостря се

чувствителността

към отблясъци,

цветовете губят

яркост, може да се появяват ореоли около предметите или някои да изглеждат двойни. Изобщо човек търпи много неудобства във всеки момент и това непрекъснато неудовлетворение се отразява на психиката.

Лещата е разположена зад цветната част на окото (ириса), а самото око работи подобно на фотоапарат или камера.

“Обективът” фокусира светлината, която преминава в окото, създавайки ясни изображения върху ретината - светлочувствителната мембрана в окото. Свързаните с възрастта промени и някои медицински състояния карат протеините и влакната в лещите да се разграждат и да се слепват, замъглявайки “снимката”.

Най-честата причина за перде е остаряването на лещата, по-рядко – травми. Други фактори са очните усложнения на диабета, хроничните офталмологични заболявания, продължителната употреба на стероидни медикаменти и др. Най-рядка е вродената катаракта. Във всички случаи помътняването се дължи на разграждането на протеините и влакната в чувствителната зона и тя не пречупва правилно светлината. Това не се случва внезапно, процесът е бавен и в началото човек компенсира леките несъвършенства на зрението с очила или с помощта на по-силна светлина. С увеличаването на катаракта тя замъглява все повече лещата. До момента, когато влошеното зрение става пречка за обичайните дейности. Повечето хора отлагат да го приемат, защото единственото е хирургическо – загубилата прозрачност леща се сменя с изкуствена. Обективно обаче

операцията вече е

рутинна интервенция

с добри резултати

Освен класически рискове за перде като напредналата възраст и диабета влияят и пушенето, хипертонията, прекомерното излагане на слънчева светлина, прекомерните количества алкохол.

Нито едно проучване досега не е успяло да даде рецепта за предотвратяване на катаракта или за значително забавяне на прогресията. Офталмолозите на известната американска Майо клиник смятат, че все пак няколко стратегии могат да бъдат полезни.

- Около 40-те непременно посетете очен лекар, дори да нямате оплаквания. Някои фактори може да ви излагат на риск от ранно помътняване на лещата. Попитайте и колко често трябва да правите контролни консултации.

- Откажете се от пушенето в широкия смисъл на думата – не само от цигарите, а и от модерните им заместители.

- Контролирайте кръвното си налягане в норма, а при диабет или преддиабет – и кръвната захар.

-  Хранете се здравословно, да присъстват и много плодове и зеленчуци.

-  Носете слънчеви очила, които блокират ултравиолетовите лъчи, когато сте на открито.

- Намалете употребата на алкохол.