Те помагат срещу образуването на тромби

Едно от опасните усложнения на коронавируса е силно сгъстяване на кръвта и вероятност от образуване на съсиреци. Ще ви подскажем кои храни е добре да бъдат въведени в ежедневната диета, за да се подобри кръвообращението и разреждането на кръвта.

Кръвта е течността, която поддържа тялото живо. Състои се от плазма, еритроцити (червени кръвни клетки), тромбоцити и левкоцити. Когато в кръвта се образуват съсиреци и тромби, това сигнализира за проблеми в организма - от хиповитаминоза до стрес. Сърцето и другите органи и тъкани не получават кислород и хранителни вещества навреме. Твърде гъстата кръв принуждава сърцето да работи по-усилено и може да доведе до хипертония, кръвни съсиреци, запушвания, кръвоизливи и смърт.
Има много храни, които естествено могат да разреждат кръвта и да помогнат за намаляване на риска от образуване на тромби. Ето 10 от тях.

Джинджифил 

Джинджифилът е противовъзпалителна подправка, която разрежда кръвта. Той съдържа киселината салицилат в естествената й форма. Аспиринът (ацетилсалициловата киселина), който се препоръчва за разреждане на кръвта, е синтетично производно на салицилат.

За антикоагулантния ефект на естествените салицилати е добре редовно да ядете пресен или сушен джинджифил, можете да го добавяте към печива, напитки и различни ястия. Естествено не трябва да очаквате чудеса от този естествен антикоагулант, но все пак е добре да го използвате.

Зехтин 

Консумирането на зехтин поне веднъж седмично намалява активността на тромбоцитите, тъй като в маслото се съдържат естествени антиоксиданти. Проучванията показват, че хората, които консумират екстра върджин зехтин с високо съдържание на фенол, имат по-ниски нива на кръвни съсиреци.

Просто не подлагайте зехтина на топлинна обработка - по този начин той губи полезните си свойства. Добавете го към салати, сосове или потопете хляб в него.

Риба 

Мастните морски риби могат да помогнат в борбата с кръвните съсиреци. Не се притеснявайте от мазнините в рибите - заради високото съдържание на омега-3 полиненаситени мастни киселини в тях, те са изключително полезни. Благодарение на тях тромбоцитите губят способността си да се прилепват един към друг, а процесът на натрупването им в кръвоносните съдове се потиска, кръвта се разрежда и съсиреците се разтварят.

За да постигнете този ефект е нужно седмично да консумирате около килограм морска риба, за предпочитане дива. За съжаление почти всичката риба, предлагана днес на пазара, се отглежда във водни ферми и не синтезира достатъчно омега-3. Известно е, че рибата е единственият източник на омега киселини, които са способни да разреждат кръвта. Ето защо, ако не можете да ядете често риба, приемайте редовно натурално рибено масло или масло от водорасли. Последното е еквивалентно на варена риба по отношение на омега-индекса - в края на краищата рибата синтезира омега-киселини само от водорасли.

Ананас 

Тропическият плод съдържа специален ензим, бромелаин, който разгражда протеините. Той се смята за ефективно средство за профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане. Изследванията показват, че бромелаинът може да разрежда кръвта, да разгради съсиреци, както и да намали образуването на тромби. Включете ананаса в седмичното си меню, ако искате да предотвратите опасното сгъстяване на кръвта. Бромелаинът има и противовъзпалителни свойства.

Чай от лайка 

Друг естествен антикоагулант е ароматната лайка, която потиска активността на тромбоцитите и предотвратява съсирването на кръвта. Въпреки че чаят от лайка се смята за безобиден, бъдете внимателни с него, ако приемате лекарства за разреждане на кръвта.

Касия или канела 

Някои лекарства за разреждане на кръвта като основна съставка съдържат вещество, наречено кумарин. То естествено се съдържа в канелата. Между другото, китайската канела или касия има много по-високо съдържание на кумарин от онази, която ние познаваме и използваме. Слагайте малко количество от подправката всеки ден, когато приготвяте храна и напитки. Все пак бъдете внимателни, когато използвате други естествени разредители на кръвта.

Чесън 

Чесънът притежава естествени антибактериални и антимикробни свойства. Също така той има антикоагулантна активност и намалява образуването на кръвни съсиреци. Най-добрият начин да се възползвате от качествата на чесъна е да смачкате скилидките с плосък нож, за да "освободите" полезните съединения, след което можете да си го похапвате суров или за кратко да го запечете във фурната.

Червено вино 

Добри новини! Външната обвивка на червеното грозде съдържат полифеноли, които са мощни антиоксиданти. Благодарение на тях консумирането на червено вино в умерени количества и на сок от грозде предотвратява слепването на тромбоцитите и предпазва от образуването на кръвни съсиреци.

Морски водорасли 

Келпът (известно още като морско зеле или ламинария), както и някои други водорасли са естествени антикоагуланти. Това се дължи на голямото количество йод, който се съдържа в тях. Включването на водораслите в менюто може да бъде от полза за хора с високо кръвно налягане. Те биха могли да повишат съдовия тонус и да намалят вискозитета на кръвта.

Вода 

Водата е основният „борец“ срещу гъстата кръв

Ако не пиете достатъчно вода, се дехидратирате, което може да доведе до сгъстяване на кръвта, увеличавайки риска от образуване на съсиреци. Всеизвестен факт е, че специалистите препоръчват да се пие не по-малко от два литра вода на ден. Един от начините да проверите дали сте на прав път е да тествате урината си. Ако е бледожълта или бистра, вероятно пиете достатъчно течности; ако е с кехлибарен или по-тъмен цвят, трябва да увеличите дневния си прием на вода.

Разбира се, хората с определени заболявания, като вродени сърдечни дефекти, се нуждаят от специфични медикаменти за разреждане на кръвта, за да намалят риска от инфаркт или инсулт. Ако имате някакви здравословни проблеми, си струва да се консултирате с лекар, преди да въведете изброените по-горе храни в ежедневната си диета, тъй като те могат да попречат на действието на някои лекарства.