След като изпратихме лятото с носталгия е ред да посрещнем есенно-зимните месеци. Но хладното време драстично ще се почувства в сметките ни за отопление тази година, а и не всеки от нас търпи студ.

Северните народи са го измислили – сауна.

Представяме ви проста конструкция, използваща дървени греди и резбовани шпилки. Стъклена врата осигурява дневна светлина, а уютът дължим на топлината на печката и светлото дърво.

Проектът отнема около 2 уикенда

Ще са ни нужни: около 100 броя дървени греди 1500х80х50 мм, 4 дълги шпилки (колкото искате да е висока сауната) с гайки и шайби; дъски; баластра; 4 бетонни плочки; газова горелка; дървени летви; печка за сауна с дърва; коминни тръби; стъклена врата; лепило за дограма; LED Strip Light осветление; крепежни елементи; ножовка; циркуляр; лопата; винтоверт; битумен покрив.

Полагаме основите 
Първа стъпка е да окопаем и изравним мястото. В четирите ъгъла поставяме баластра, а над нея градинските плочи. Измерете с нивелир разстоянието между тях.

Направете дървения под - между две греди сковете наред терасни дъски (декинг), подходящи за под на сауна. Положете конструкцията на място.

Редим стените 

На първите 4 греди пробиваме по една дупка в края, голяма колкото да влезе в шпилката – направете си метален шаблон с размерите и пробивайте гредите според него. Преди да ги заковете, шпилките отдолу трябва да завиете с гайките и шайбите. Закрепете гредите към пода с дълъг винт.

Важно е тук как редим гредите. Краищата им трябва да се припокриват. Така, че вторият ред от греди трябва да бъде вкаран в шпилката в съседство (ако се засичат два ъгъла).

Оттук нататък редуваме гредите на прътите – първи/втори вариант. Поставяйте лепило за дърво между всяка греда. За стената към вратата може да използвате трупчета, които да компенсират празното място, което се получава от това редуване.

Предпоследни стъпки 

Полагаме тавански дъски. Отвън фиксирайте с винтове, отвътре и между всяка дъска – намажете с лепило. На покрива е положен покривния материал, с горелката са залепени краищата му. С нея също така минете цялата сауна отвън.

Най-скъпата част от сауната е стъклената врата. Сковете ѝ дървена рамка и монтирайте.

С греди направете рамката на пейката, наредете летвите, на които ще седите, с леко разстояние между тях. Под пейката може да залепите LED осветлението.

На финала 

Полагаме печката, монтираме комина като предварително сме направили дупката горе на страничната стена. Затегнете гайките на резбованите шпилки отгоре.

Не забравяйте термометър и пясъчен часовник за сауна.

Продължителното стоене в нея е опасно!

Снабдете се с вулканични камъни, ведро за сауна и други аксесоари.