Сърцето му не издържа на ужасяващите болки, дъщеря му бе до него

"Последната операция, която се наложи да направят на Джони Пенков, от перитонит, го съсипа. Почина в "Пирогов" милият, дъщеря му бе до него. Много тъжно, мъчно ми е много. Сърцето му не издържа на ужасяващите болки. Преживя 3 и повече операции на прешлена, не можа да се възстанови от нито една, залежа се и стана белята".

Това сподели през сълзи актьорът и режисьор Джеки Стоев за последните часове на най-добрия си приятел Джони Пенков.

Следобед във вторник вечният зевзек и талантлив актьор умря на 87 г.

"Всичко много му се събра, получи се въртележка - тъкмо се оправи от едно, то се получи друго. Последно имаше ужасяващи болки, не можеше да говори. Но пак се опитваше да се шегува, помълчахме си малко по телефона, сякаш той знаеше, че е последното ни чуване", каза Стоев.

Поклонението ще е през уикенда в черквата "Св. Георги", в която Джони е кръстен.

"Ако доживея рождения си ден през ноември, ще черпя. Веднъж вече се случи чудо, дано пак, оптимист съм".

Това са думи на Джони Пенков отпреди две седмици. Тогава актьорът бе обнадежден, тъй като се почувствал добре и апетитът му се подобрил. Тоъй се ваксинира срещу коронавирус, тъй като се притеснявал да не се зарази в болницата. Седмица бил наблюдаван от медици, но си бил вкъщи.

Със своя приятел Джеки Стоев
Със своя приятел Джеки Стоев

"Най-трудно му се отрази първата операция - тричасова на прешлена, с която д-р Асен Цеков и д-р Марин Генов го спасяват от инвалидната количка. Но организмът му е доста крехък. Месеци Джони бе на легло и не можеше да се храни нормално от болка" - разказа Джеки.

"Счупих си прешлен на гръбнака, като паднах на стълбите. И това нещо продължи толкова много, че не помня от болкоуспокояващите кога почна", сподели преди време Джони Пенков. Имало опасност озвучителят на над 150 документални филма, работил с Радой Ралин и Тодор Колев, да остане на инвалид, но "добрите доктори" направили чудо в Страстната седмица.

През цялото време до Джони бдяха децата му - синът Тодор и дъщерята Ива от двата му брака. Актрисата Мирослава Стоянова, която изигра Лила от "Тютюн" и е първата му жена, също се грижеше за него. Заради силните лекарства актьорът не знаел къде се намира или постоянно спял.

"Винаги съм бил голям оптимист и това ме е спасявало в тежки моменти. Та още съм инфантилен. И да, най-важното в тези години на пандемия за мен е, че не успях да умра. Имах пълната възможност, но не се стигна до там. Това не е ли чудо?", каза Пенков преди няколко месеца.

Малко известен е личният му живот. С Мирослава се запознават в Смолян. Тогава Рангел Вълчанов почнал да поставя пиеси в местния театър и викнал Пенков да оправя звуковите уредби. Дошъл и Христо Илиев-Чарли. Той и Джони живеели в една стая. Любовта с Мирослава започнала, когато тя била разпределена в театъра. Бракът им изтраял 7 г. Синът им Тодор дълго живя в Германия, преди това във Франция, където завърши художествена академия, а после се премести в Берлин. Джони има и дъщеря Ива, която е от втория му брак с инж. Дениз Герганова.

Първата съпруга на Джони - актрисата Мирослава Стоянова, и синът им Тодор
Първата съпруга на Джони - актрисата Мирослава Стоянова, и синът им Тодор

"Малко преди 10 ноември с Ива заминаха в Австрия с намерение да емигрират в САЩ. Дадох им 200 долара, обаче не знаех техните планове. Но им харесало във Виена и останаха там", разказа Пенков. Наскоро Дениз се върна в България и направи студио за аудиокниги. Записана е почти цялата българска класическа литература, всичко за матурите и др. Джони също записваше своя глас, като четеше народни песни, които с години събира. Ива е социолог, но помага в студиото, иначе живее повече в Австрия.

Джони с втората си съпруга Дениз и дъщеря им Ива
Джони с втората си съпруга Дениз и дъщеря им Ива

Редакцията изказва съболезнования на семейството.

От "Рицар без броня" до "Операция Шменти капели"

Георги Пенков е роден на 27 ноември 1933 г. в София. Син е на художника Иван Пенков и брат на Боян Пенков. През 1966 г. завършва радиотехника във ВМЕИ "Ленин". Сетне специализира във Франция електроакустика и започва да работи като звукооператор. Бил е научен сътрудник в институт. През 1979 г. става доцент по звукотехника. Изявява се и като актьор. От 1960 г. озвучава филми. Неподражаемият глас и особен изказ на Джони са негова "запазена марка". Гласът му звучи и в легендарното радиошоу на Тодор Колев "Как ще ги стигнем американците". Игра е във филмите "Рицар без броня", "Сватбите на Йоан Асен", "Илюзия", "Търновската царица", "Аз, графинята", "Немирната птица любов", "Неочакван обрат", "Операция Шменти капели" и др. Носител е на орден "Кирил и Методий" - II степен (1970). Документалният му филм "Ятаци" печели няколко награди, включително и на фестивалите във Варна и в Лайпциг.