Ефектът обаче е до 60 минути, лекарствата държат около 3 часа.

Рекламистите казват, че сексът може да продаде всичко. Тактиката върви дори в науката, понякога с неочакван ефект.

Тазгодишната Антинобелова награда за медицина взема проучване, което доказва, че добрият секс с оргазъм лекува запушен нос.

Наградите за изследвания, които първо разсмиват, а след това карат хората да се замислят, са традиционна инициатива на Харвардския университет. Според организаторите призът отбелязва необичайното и почита въображението. Официалното му название Ig Nobel идва от английското ignoble в смисъла на излагащ, смешен. Сатиричният приз обаче се връчва от лауреати на истинската Нобелова награда. Така стана и този септември, макар и на виртуална церемония 2021 заради пандемията.

Проф. д-р Джем Булут от най-големия болничен холдинг в Хайлброн и колегата му д-р Ралф Хоенбергер от Университетската болница в Хайделберг

стигнали

до идеята

от личен опит,

поразпитали сред колеги и чули различни впечатления. Някои от анкетираните имали такива преживявания, но не всички. Тогава на д-р Булут му хрумва идеята да създаде протокол за изследване по правилата на науката.

Ентусиазираните лекари набрали 36 доброволци от медицинските среди и реализирали намерението си. В публикация те предоставят доказателства, че оргазмите са също толкова ефективни, колкото и лекарствата деконгестанти. Групата на деконгестантите включва медикаменти, обикновено под формата на спрей, които осигуряват проходимост на ноздрите и синусите при хрема и подобряват дишането през носа.

С помощта на мобилно устройство доброволците в проекта - задължително със запушен нос - измерват назалното дишане преди и след секс с повторения през определено време. Една вечер секс с оргазъм, а другата вечер при същите условия вместо секс спрей за нос.

Причината за подобреното дишане през носа е, че

по същество

сексуалният акт

е спортна

дейност

Но също така то е свързано с възбудата и с хормоните на оргазма, които се намесват верижно в множество физиологични реакции. Комбинацията очевидно причинява отбъбване на лигавицата в носа - точно като ефекта от назалния спрей, смятат учените.

Те признават все пак, че експериментът им малко куца откъм убедителност. От една страна - малка извадка, от друга - участниците са само от определен социален и професионален кръг, от трета - въздействието на сексуалното “лечение” не надхвърля 60 минути. Подобрението е особено забележимо при тези, които преди това не са могли да дишат през носа, но ефектът от спрея за нос е по-продолжителен - чувства се средно около 3 часа.

Ако може да се говори за някакво предимство на “естествената терапия” пред лекарствената, е това, че деконгестантите не трябва да се използват повече от 5 дни.