Хората смятат прозявката за напълно безвреден и даже за полезен рефлекс. И наистина, когато човек се прозява, мускулите му се отпускат и мозъкът се насища с кислород. Но безпричинното прозяване може да е и симптом за опасни болести. Как да се различи невинната прозявка от симптоматичната, за да се потърси лекар?

Чонек се прозява по няколко причини. Едната е в резултат на психологическа верижна реакция от умора, недостиг на кислород, емоционално и физическо напрежение. Най-често човек се прозява, когато дълго време е престоял в задушно помещение и няма какво да диша. Прозявайки се, той насища мозъка с кислород и го вентилира, което подобрява функциите му.

Лъвовете в саваната често-често се прозяват и това създава погрешното впечатление, че са се нахранили до насита и са доволни и лениви. Всъщност е обратното, те се прозяват, за да се държат будни и нащрек за плячката си.
При човека много често се случва след прозявка да роди идея или внезапно да го осени решението на проблем, който го е занимавал дълго. Това става благодаление на голямата порция кислород, която мозъкът получава след дълбокото вдишване и която го активизира.

Прозявката издава и нервничене преди някакво важно събитие. Когато човек е подложен на стрес, той задържа дъх рефлекторно, без да го усеща. Тогава нивата на кислород в кръвта падат и тялото го заставя да се прозее, за да осигури голяма порция свеж въздух.

Но честото прозяване без причина може да е признак на сериозна болест - от хормонални нарушения до диабет и множествена склероза.

Ако помещението е проветрено, наспали сте се, но не спирате да се прозявате, идете на лекар. Постоянното прозяване може да е заради недостиг на глюкоза в клетките, което ги обрича на енергиен глад. Това е диабет и човек се чувства силно изморен и му се спи, заради което често се прозява.

Сънливостта плюс прозявките може да е и заради друго опасно състояние - обструктивна нощна апнея. При нея дишането прекъсва за няколко секунди и дори за минута. Проявява се най-вече в комбинация с хъркане. Мнозина не обръщат внимание на апнеята, но тя сериозно вреди на организма. Ако няма дишане, в тялото не влиза кислород и органите се мъчат. Денем гладът за кислород се компенсира с често прозяване.

Прозявки има и при спад на кръвното налягане. Ако е рязък, това е тревожен сигнал. Може да е дори заради аневризъм на аортата - смъртно опасно състояние, което е без симптоми. Може и да е заради множествена склероза.

Всъщност прозяването само по себе си не е признак за болест. Всяка болест има по няколко симптома. При множествената склероза например освен прозявки има и нарушена координация на движенията, мускулна слабост и увредено зрение.

И на последно място - прозявката е заразителна и това е забелязано отдавна. Тя лесно се "прихваща" от човек, който се прозява. Дължи се на същата верижна реакция и в този случай със сигурност е безвредна. Така че, ако някой сладко се прозине, не се стеснявайте да го последвате и да дарите мозъка си с живителна порция кислород.