Мъжете с рак на простатата надживяват другите мъже, стига той да е бил хванат навреме и излекуван, показва британска статистика.

Според анализа й диагностицирането на болестта действа като "алармен сигнал" и после човек обръща много повече внимание на здравето си и прави съществени промени в начина си на живот, пише в. "Дейли телеграф".

Изчисленията показват грубо как варира преживяемостта на излекуваните от няколко вида рак в зависимост от това кога е бил диагностициран.

Ако туморът в простатата бъде открит рано - т.е. още в първия стадий - и започне лечението му, болният ще изкара минимум още 5 г. Шансът му за това е с 0,5% по-голям от другите мъже на същата възраст.

Всички лекувани от рак на простатата в първи и втори стадий гарантирано живеят поне 5 г. след това. Дори когато болестта е открита в трети стадий, 5-годишната преживяемост се постига при 96,5% от болните. Ако диагнозата е поставена по-късно, шансът спада до 47,%.

Като цяло постигането на 5-годишна преживяемост при болните от рак на простатата във всички стадий през 2006 г. е ставало в 80,2%, а сега става при 87,1%. Причината е в няколкото съществени пробива при терапията на напреднал тумор в простатната жлеза, както и в усилията той да бъде открит по-рано.

Въпреки това в 40% от случаите болестта се открива в късен стадий и шансът за още 5 или за още 10 г. живот са вече доста по-малки.

Ракът на простатата е най-често засичаният вид рак при мъжете. Всеки осми се диагностицира с него в даден етап от живота му. При мъже, чийто бащи или братя са били болни от него, рискът и те да се разболеят е поне двоен. Най-често болните са на възраст 65-69 г.

За разлика от другите видове рак простатният в някои случаи е агресивен, но в други няма никакви симптоми и човек може да живее с него, без да се лекува.

Невъзможно е обаче по теста за ниво на специфичния простатен антиген в кръвта да се разбере дали туморът в простатата е агресивен или не е.

От другите видове рак ранното откриване е най-ценно при меланома. То дава 5-годишна преживяемост при 93,9% от жените и при 89,2% от мъжете. На другия полюс е ракът на панкреаса - при него ранното откриване дава само 6,4% процентов шанс за още 5 г. живот при мъжете и само 7,5% - при жените.