През оръфаните мозъчни мембрани нахлуват вредни радикали

Смъртта на момчето, син на пловдивски адвокат, показа, че всеки удар по главата е опасен, дори и най-лекият. Сътресението на мозъка (комоцио) никак не е маловажен инцидент и от него винаги има вредни последици.

Това е извод от изумителен американски експеримент с животни, който позволи на учените да надзърнат вътре в черепа след сътресението и да засекат мозъчните увреждания дори от съвсем слаби удари. Данните им са отрезвяващи, даже смразяващи, става ясно от публикация в сп. "Нейчър". Те обаче дават и идея как би могло щетите да се намалят и сътресенията да се лекуват.

Комоцио има, когато след удар по главата или внезапен тласък на тялото мозъкът отскочи към вътрешната страна на черепа и се блъсне рязко в нея. Такива контузии са нещо обикновено при т.нар. контактни спортове като футбол или хокей, да не говорим за бокса и бойните спортове.

Трупат се данни, че честите сътресения водят след време до пропадания в мисленето или до загуба на паметта. Списанието споменава най-пресния такъв случай с покойния Райън Фрийл, бивша звезда от Бейзболната лига на Америка. Той е имал симптоми на хронична травматична енцефалопатия - болест, при която мозъчната дейност се влошава все повече. В кариерата си на играч той е понасял множество силни удари по главата.

Учените обаче досега не знаеха какво точно се случва на молекулярно равнище в мозъка по време на сътресение и след него. Причината е, че е изключително трудно мозъкът на жив човек да бъде изследван, тъй като той е защитен под много здравата черепна кост и освен това е ограден с няколко предпазни бариери.
При предишни изследвания учени са отделяли части от черепа на лабораторни животни, за да гледат какво става в мозъците им при последващ удар. Но изрязването на сектор от черепната кутия нанася отделна травма на мозъчната тъкан и предизвиква силен физиологичен отговор, който замъглява картината на мозъчната реакция при сътресение.
Затова екипът невролози от Здравния институт на САЩ избрал далеч по-щадящ начин да надзърне в черепа на животните. Той се оказал много прост и ефикасен. Чрез обелване на микроскопични слоеве един след друг от черепа на опитна мишка той изтънял дотам, че станало възможно да се гледа през него с мощен микроскоп, макар в самия череп да нямало пробойна.
После с лек натиск на част от черепа към мозъка, по обратен път имитирали сътресение като от удар по главата във футбола или при падане със ски. Тогава миниатюрни лещи, монтирани над изтънения череп, записали в реално време всичко случващо се в мозъка и около него в резултат на удара.
Мозъкът е най-добре защитеният орган в тялото. Защитата му е на различни равнища. Освен от черепа той е обвит и от няколко слоя мембрани под него, които задържат всички вредни молекули. На друго равнище мозъкът се намира зад т.нар. кръвномозъчна бариера, която не допуска различни субстанции в тялото (включително и медикаменти) да проникват чрез кръвта в мозъчната тъкан.
Но екипът установил, че при сътресение мозъчните мембрани леко се накъсват и стават като оръфани. Това ги прави пропускливи и мозъкът става уязвим за цял поток от външни молекули. И те се появяват. "Видяхме много бързо струпване на молекули с реактивен кислород" в зоната между черепа и мозъка след сътресение, пишат учените. Молекулите с реактивен кислород се наричат още свободни радикали. Те са химически нестабилни и поради това са много силно активни, търсейки да се съединят с някой атом, за да се стабилизират. Свободните радикали играят съществена роля в много от нормалните процеси в тъканите, като например възпалението в следствие на травма. Ако обаче са в прекалено голямо изобилие, причиняват раково израждане на клетките, клетъчна смърт и увреждания в тъканите.
В случая с мозъчното сътресение тялото се мобилизира да поправи щетите от него и струпва чрез кръвта на мястото на удара специализирани имунни клетки. Те закърпват и запушват пробитите мембрани. Този процес обаче е много бавен и голям брой свободни радикали нахлува през отслабените мембрани и се разнася из мозъчната тъкан. Скоро там започват да умират мозъчни клетки, и то в зони на мозъка, които са доста отдалечени от мястото на удара.
Макар и стряскаща, тази картина на пораженията подсказва на учените и начин за справяне с щетите от сътресението и за възможно лечение. Те допускат, че чрез намаляване на броя на свободните радикали, струпващи се близо до мозъка, биха ограничили и последвалите щети. И така при следващ експеримент те въвеждат мощни дози антиоксиданти в пространството между черепа и мозъка на животните.
Антиоксидантите са вещества, които всмукват свободните радикали и се свързват с тях, като крайното вещество е безвредно. Оказва се, че те рязко ограничават щетите в мозъка от травмата в резултат на сътресението. При животни, третирани с антиоксиданти веднага след него, умрелите мозъчни клетки са с почти 70% по-малко.
Тези резултати са много обнадеждаващи, макар да се отнасят само до мозъците на мишки. Не се знае дали са релевантни и за човешкия мозък, тъй като изследванията са още в ранна фаза. Сега екипът подготвя нов експеримент. С него ще провери дали антиоксидантните лепенки, прикрепени към скалпа, биха намалили уврежданията на мозъка от сътресение.

КАРЕ

Фатални са 12-30% от ударите по главата

Да се тренира главата да издържа на удари, е невъзможно. Дори всеки ден да я блъскате в стена и да чупите тухли с нея, няма да закалите черепа си. Ето защо демонстрациите на твърдоглавие на трениращите източни бойни изкуства са подвеждащи и опасни.
Всеки удар по главата може да бъде фатален. Смъртта обаче може да настъпи дни, месеци и дори години след травмата. Медицинската статистика определя 70% от мозъчните сътресения в следствие на удар като сравнително леки. Те отшумяват без последици. В останалите случаи в различна степен има поражения на мозъка, дори да няма външни следи от удара. Вероятността от инвалидност или смърт има при 12-30% от силните сътресения. При дифузно асконалното увреждане например наглед с пострадалия всичко е наред, но всъщност той е в много тежко състояние. Увредени са връзките между горните и долните мозъчни центрове, тъй като стволът е понесъл камшичен удар (подобен на удар по пънчето на гъба).
След удара е възможно да се образуват кисти върху мозъчната обвивка и дори да се развият тумори. Друга последица е хидроенцефалитът - в мозъчната обвивка се събира течност. При най-тежките случаи се образува съсирек (хематом) и може да настъпи инсулт.
Симптомите на мозъчното сътресение са много силно главоболие (сякаш главата ще се пръсне), сълзене и дразнене на очите от силна светлина, силен повик за повръщане, който не е свързан с прием на храна. Веднага се вика лекар,
- ако настъпи затормозяване на съзнанието,
- ако човекът не чува и е вял и апатичен,
- ако има парализа или нарушена чувствителност,
- ако не може да докосне с брадичка гърдите си,
- ако в легнало положение вдигне краката си и не може да ги изправи (те остават полусгънати).