Лятото е вече към края си, но е добре да знем някои трикове, как да надхитрим жегите и задуха и да спим „като къпани“, дори и при 30-градусови температури.

По традиция хората винаги се оплакват от времето – или е твърде студено, или прекалено горещо. Според мнозина топлината е по-голямата от двете злини, тъй като е по-лесно да се стоплиш, отколкото да се охладиш.

Една от най-големите трудности, пред която повечето хора се изправят е заспиването по време на горещини. Оптималната температура в спалнята е между 16 и 21 градуса, като мозъкът трябва да е „леко по-студен“ от останалата част на тялото, информира британското издание „Индипендънт“.

Ето няколко съвета как да спите в горещините: 

1. Сложете чаршафите си в найлонова торбичка и след това ги пъхнете във фризера за няколко минути. Ако нямате достатъчно място, същият ефект ще постигнете и само с калъфката за възглавницата ви или с пижамата.

2. Преди сън намажете тялото си с овлажняващ крем от алое вера, който е най-добре да съхранявате в хладилника.

3. Използвайте памучна пижама и тънки памучни чаршафи. Висококачественият памук е най-добрата материя, в която да спите и да не прегреете, тъй като е и най-дишащата.

4. Яжте пикантна храна, но поне три часа преди да си легнете. Тя ще ви накара да се потите, което ще охлади тялото ви.

5. Правете упражнения сутрин, а не вечер, за да не загреете тялото си прекалено много.

6. Взимайте душ преди лягане, за да намалите телесната си температура. В никакъв случай душът не трябва да е студен, тъй като тялото ви ще реагира на внезапната промяна в температурата чрез запазване на топлината.

7. Противно на общоприетото схващане дръжте прозорците на дома си затворени през деня и завесите спуснати, за да поддържате къщата по-хладна.

8. Изключете всички електрически уреди в спалнята, тъй като те излъчват топлина. Изключете всички от контактите.

9. Поддържайте стъпалата си хладни като не ги завивате.

10. За да охладите въздуха в спалнята, поставете тава, пълна с лед, пред вентилатора.

11. Спете в отделно легло от партньора си – две тела в едно легло означава два пъти по-голяма топлина.

12. Спете със студени, влажни чорапи и дори с влажна тениска.

И още научни факти:

Според изследване на института „Робърт Кох“, всеки трети в Германия има затруднения със заспиването. И още повече през лятото. Как да се справим с този проблем в жегата?
Разделете се с възглавницата си

На първо място, експертите предлагат да се откажете от възглавници и завивки. По-добре е да повдигнете таблата на леглото (ако разбира се леглото ви има такава опция) малко по -високо, да се покриете с чаршаф или леко одеяло и да спите на една страна.

Щори, инсталации и електротехника 

За да заспите бързо вечер, подгответе стаята от сутринта: спуснете щорите, дръпнете завесите и оставете прозорците затворени – вечерта ги отворете широко, за да влезе в стаята свеж въздух. Всички растения в спалнята са неканени гости: те произвеждат кислород през деня, но го абсорбират през нощта. Колкото по-малко техника и „джаджи“ има до леглото (изключение е будилник с батерия), толкова по-добре, подчертават експертите.

Лягайте три часа след хранене 

Учените са установили, че ако три часа преди лягане хапнете малко количество от „правилната храна“, заспиването е по-лесно и по-бързо. Леките ястия с високо съдържание на белтъчини (пиле, кашу, овесени ядки) съдържат важна аминокиселина, триптофан. Тя активира производството на "хормона на щастието" - серотонин. Настроението се повишава, нервите се успокояват, отпускате се и постепенно се унасяте в сън.

Аромат на ванилия

Ароматът на ванилия може да направи чудеса: има успокояващ ефект, облекчава напрежението, чувството на страх и помага да се преодолеят депресивните състояния. Ванилията намира приложение както като етерично масло (в сметана, шампоан и др.), така и като добавка в млечни напитки - дори кокосови, оризови или от овесени ядки.

И лавандула 

Доказан лек във всяко отношение и един от най-ефективните за облекчаване на ежедневния стрес е чаят от лавандулов цвят. При приготвянето на отварата могат да се използват и други корени и билки, които нямат затоплящ ефект: лайка, пустирник, царевична свила... Препоръчва се билковият чай да се пие леко топъл и на малки глътки.

Манго и кисело мляко

Лекарите и учените смятат мангото за лек плод, който не натоварва стомаха и не кара червата да работят „на пълни обороти“, но дава усещане за ситост и спокойствие. Особено полезна е комбинацията с кисело мляко.

Червено вино или черешов сок? 

Специалистите препоръчват разрешената дневна половин чаша здравословно червено вино да се замени с нещо по-успокояващо и приспивно. Оказва се, че това може да е сокът от череша. Той е в състояние да повиши нивото на хормона на съня мелатонин в тялото с цели 15 процента. Освен това, след чаша черешов сок, сънят продължава почти половин час по-дълго, обещават експерти.

Мускулен стрес

Да се отървете от умората и стреса преди лягане е задължително. За това разбира се може да помогне масажът. Съществуват обаче и други доста прости упражнения, с които да облекчим онези части на тялото, които „не викат“, казват експертите, визирайки долната челюст - мускул, който е в постоянно напрежение. Преди лягане е препоръчително да отворите широко устата си (доколкото е възможно), след което отново да затворите. Направете това упражнение 10 пъти и ще заспите като бебе.

Крака във водата 

Много полезно е да правите разпускаща баня на краката си преди лягане. За тях е достатъчно 10-15 минути, за да предадат на мозъка сигнала за „приключване на работния ден“. Можете да добавите лавандула, маточина, валериана или розови листенца към леко топлата вода.

Звезди или овце? 

Какво е по -добре да броите преди лягане: звезди или овце? Нито едното, нито другото, сигурни са учените. Толкова е монотонно и скучно, че неволно ни принуждава да се върнем към проблемите и преживяванията, които са се натрупали в подсъзнанието ни. По-добре е да си направите визуализация, тоест представете си облаци, извисяващи се в небето, повърхността на морето, или „преместете“ леглото си на поляна, на житно поле или на плажа...