Клозетът е не само най-интимното място вкъщи, но и най-заразеното с гадни бактерии. Така че е съвсем нормално това помещение да е най-неприятното за почистване в дома, особено ако човек има фобия от микроби.

Нямате си представа колко много хора имат такава фобия, без да го знаят. Почти сигурно е, че и вие я имате. Затова народът купува спрейове дезинфектанти и яки химикали убийци, за да си чисти тоалетните.

Какво съдържат обаче тези продукти?

Съдържат концентрирани разяждащи вещества, които изпускат токсични пари във въздуха. Така бавно тровят цялото семейство. Между тях са нонилфенол етоксилатите, които доказано съсипват еднокринната система. Също тринатриевият нитрилтриацетат - вероятен канацероген. Плюс натриевия дихлорсоциануратет дихидрат и натриевия хидроокис, които са корозивни и силно дразнят очите, кожата и дихателните пътища.

В спрейовете дезинфектанти пък има 4 амонячни съединения (подобни на триклозана), които са токсични за клетките. За капак съдържат и аромати, които маскират тежкия химически мирис на другите съставки.

Производителите не са длъжни да изброяват на етикетите всички тези съставки. Това ще рече, че дори не знаете какво купувате. те слагат само предупредителни надписи в смисъл, че използването на препарата не е безопасно. Много куповачи обаче имат трудности да вникнат в текста му или го пренебрегват.

Но вие можете да си направите почистващ продукт, който гарантирано е безопасен и ефикасно чисти тоалетната чиния. Наричайте го "тоалетна бомба". Ето рецептата за него:

Съставки

1/2 чаша лимонена киселина

1/2 чаша сода за хляб

25 капки етерично масло (за аромат)

1/2 чаша нишесте

Шише вода с пулверизатор

Найлонова торбичка

Форми за курабии

Приготвяне

Смесете лимонената киселина, содата и нишестето в найлоновата торбичка и я раздрусайте добре. Напръскайте сместа 2-3 пъти с малко вода, завържете на възел торбичката и я намачкайте. Повторете мачкането 5-7 пъти, докато сместа добие текстурата на тесто за козунак. Добавете й етеричното масло и месете пак. Извадете я от торбичката и я разпределете плътно във формите за курабии. Оставете ги на хладно и сухо място да съхнат 2-3 дни. После ги извадете от калъпите и ги сушете още 2-3 дни. Накрая приберете готовите тоалетни бомби в кутия с капак.

Приложение

Почистването с тях става така: Пускате една в тоалетната чиния и изчаквате, докато спадне пяната. После само пускате водата от казанчето и готово!