Лекари предупреждават за опасна мания с видео за облекчаване на сенна хрема в ТикТок.

Симпатично момиче пъха цяла скилидка обелен чесън в ноздрите си, постоява малко, дишайки като риба през устата, и бавно вади склидката, след която в нишка се проточват сополи.

Този номер не само не работи, но е много опасен.

Български лекари вече са имали работа с такава “бабина рецепта” за хрема. С нарастване на здравната култура напоследък “лечението” е позабравено, но сега получава нов живот сред младежите.

Номерът не помага срещу хрема - алергична или простудна. Секретът, който потича, е реакция на дразненето, а не на изчистване на синусите.

Възможни са поне три опасни усложнения.

1. Пропадане в кухината

Има голям риск хлъзгавата скилидка да се въвре прекалено дълбоко и да влезе в кухината. Това може да стане и при неумели движения за изваждането. И става крайно неприятно - тя тежи, притиска, дразни, не може да се извади без лекар и специални инструменти. Трябва да стане бързо - от влагата скилидката набъбва и е все по-трудно да бъде върната по обратния път.

2. Екзема

Етеричните масла от чесъна може да провокират екзема с всичките ѝ екстри: оток, обрив, болезнен сърбеж, парене, лезии.

3. Остра алергична реакция

Може да сте яли чесън цял живот без никакви проблеми, всмукването на сока му през носа може да събуди алергична реакция на мястото. Най-често тя е оток, който още повече влошава хремата.