Няма спор, че отново сме в гореща вълна. Ако са прави метеоролозите начело с проф. Георги Рачев, тя ще е особено продължителна - почти до средата на август. Така се наричат периодите, в които повече от 3 дни температурите се задържат над 30 градуса. Горещите вълни са най-смъртоносният метеорологичен феномен от последните 20-ина години. Топлинните вълни стават непоносими, когато са дневните жеги са съчетани с висока влажност, безветрие и “тропически” нощи с над 20 градуса температура. Добре че в момента влажността е около 30% вместо типичните 60% при които физиологичното охлаждане на тялото се затруднява неимоверно.

За хората от нашите географски ширини 25 градуса са таванът на температурния комфорт. След 30-ото деление на термометъра малко хора се чувстват добре, а синоптичната прогноза за следващите 2 седмици гони 40 градуса.  

Ако в горещите дни пием лекарства, трябва да сме особено внимателни. Екстремната температура може да направи иначе безвреден и ефективен медикамент опасен, казва пред “Вашингтон пост” д-р Арон Бърнстейн, педиатър и директор на Центъра за климат, здраве и околна среда на Харвардското училище за обществено здраве. Редица често срещани лекарства са свързани с потискане способността на организма да се справя с топлина.

Добре е да следите как се чувствате и да се грижите повече за комфорта си, ако приемате лекарства за някое от тези състояния.

Високо кръвно

и /или задържане

на течности

Диуретиците карат тялото да губи вода, което ни прави податливи на дехидратация. Заедно с бета-блокерите и ACE инхибиторите те понижават артериалното налягане. Тогава расте рискът от световъртеж и припадък.

Диабет тип 2

или поликистоза

на яйчниците

Редица перорални лекарства, използвани за лечение на диабет тип 2, имат диуретичен ефект, но метформинът, използван за лечение както на захарния диабет, така и за синдрома на поликистозните яйчници, може да причини дехидратация по други начини. Лекарството е свързано със странични ефекти от стомашно-чревни разстройства и диария.

Мигрена/главоболие

Едни от най-използваните хапчета за облекчаване на мигрена съдържат смес от ацетаминофен, аспирин и кофеин. Предполага се, че в комбинация повлияват повече болката, но според някои проучвания има и диуретичен ефект, който може да доведе до дехидратация с всички последици.

Депресия и/или

тревожност

Страничните ефекти на много антидепресанти могат да включват диария, повръщане и прекомерно потене. Да, правилно се досещате - и това означава риск от обезводняване.

Запек

Стимулирайки изхождането, лаксативите могат да хвърлят организма в другата крайност. При диария се губи неподозирано много телесна течност. В съчетание с прекомерно мисока температура може бързо да доведе до дехидратация.

Псориазис и/или

псориатичен артрит

Други лекарства с възможен страничен ефект от диария и загуба на вода съдържат апремиласт - вещество, което повлиява псориазис или псориатичен артрит. При такава терапия трябва да сте наясно за риска и да компенсирате с увеличен прием на течности.

Алергия, астма,

паркинсон, ХОББ

Тези, които приемат лекарства без рецепта за алергии, тиотропиев бромид за астма или ХОББ или бензтропин за болест на Паркинсон или други видове тремор, трябва да знаят, че медикаментите им могат да намалят изпотяването. Това също е лошо. Ако прекомерното изпотяване може да дехидратира тялото, намаленото изпотяване може да е бързата лента към прегряване и топлинен удар, тъй като потта е естественият начин за охлаждане на тялото.

Рак

Химиотерапията е свързана с голямо разнообразие от странични ефекти. Включени са гадене и прекомерно повръщане, което води до значителна загуба на течности. При химиотерапия през лятото е необходима особена загриженост за набавяне на вода и включване на течни храни.

Тогава?

Старйте се да си набавяте поне 2 л вода на ден и да се стараете да не се излагате на прекомерна топлина. Каквото и да правите за допълнително намаляване на рисковете за здравето от горещите вълни, не спирайте да приемате лекарствата си. Очевидно са ви били предписани по основателна причина и спирането или намаляването им на своя глава може да доведе до много други проблеми.

ЛЮБОМИРА НИКОЛАЕВА

Редица масови

медикаменти

потискат опита на

организма да се

справя с топлина