10°C   София
 

Ако продължаваме с тези темпове ни чака ерата на пандемиите и COVID-19 е една загрявка. Това заяви д-р Хелиана Дундарова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, цитира думите й Би Ти Ви. Тя е част от международна група експерти, изготвил доклад за оценката на риска от нови пандемии.

Според нея трябва да се ограничи нерегламентирания износ на диви животни, да се ограничи контактът между домашните и дивите животни, да се спре използването на големи територии за земеделие и добив на нефт, експлоатацията на океана също трябва да се спре.

Пандемията от COVID-19 има животински характер и тя се разпространява глобално. Вероятно този вирус не е бил патогенен за човека от самото начало. Човекът е влязъл в пространството на тези животни - прилепите, и така сме стигнали до днешната ситуация, обясни д-р Хелиана Дундарова.

Модерната епоха е започнала още в XIX век и от тогава до днес това е шестата пандемия. Повечето от тях са със зоонозен характер, но те не възникват случайно, отбеляза ученият.

„Последните столетия човекът променя ландшафта на земните екосистеми. Контактът на селскостопанските животни е пряко свързан с дивите животни в по-голямата част на света, тъй като за правенето на ферми в Азия и Африка се използват диви площи. Това води до липса на хранителен ресурс за дивите животни, те търсят прехрана при домашните, влизат в контакт и се получават стресови ситуации. Домашните животни усвояват патогена от дивите, а ние като крайни консуматори също го получаваме“, обясни д-р Хелиана Дундарова.уолъс
10/31/2020 11:06:24

Че нови пандемии ще има е ясно на всеки, който следи предсказанията (по-точно е да се каже плановете) на заинтересованите от това (Бил Гейтс и сие)... че не природата и хората (обикновените) ще са причина също е ясно... Не земеделието, а лабораториите за "биозащита" (всъщност биооръжия) е добре да бъдат ограничени/забранени?

Пешо
10/31/2020 12:57:05

Единственото, което различава тази пандемия от птичия грип като болест е че СЗО успя да промени критерия за пандемия и да изключи показателя смъртни случаи от дефиницията за пандемия. И затова успя да я обяви, със средновековни средства за борба, които не само не я елиминираха, но я направиха по-лоши. Например карантина срещу заболяване, което се разпространява в затворено помещение и му трябва доста време да зарази. И след това дойдоха парите, използващите фондовете и политиците с терора заради вируса. Медицинска мярка -- затваряне на кафенето...

уолъс
10/31/2020 13:15:26

До ПХешо: СЗО (глобалистка престъпна структура) промени дефиницията за пандемия през 2009г. (по време на фалшивата такава от "свински" грип), елиминирайки от нея смъртността и тежките хоспитализации (за да оправдаят свинския, който бе по-лек от обикновенияя грип), като в резултат може да обяявява "пандемия" когато си поиска... като сега - чиста ИЗМАМА!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

Двама умряха на стълбите пред болница (Видео)

Двама души починаха за няколко часа в новото отделение за COVID-19 на болница "Свети Георги" в...

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19. Починалите лица, при които е бил потвърден...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...