10°C   София
 

Основният проблем, който имаме в цялата страна е персоналът. Лекарите и сестрите са изключително изморени, много от тях вече позитивират. Това е единственото, което ни притеснява, каза здравният министър

Заради нарастващия брой заразени с коронавирус в болниците ще бъдат разкрити допълнителни легла за такива пациенти. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов след извънредна среща във ВМА с директорите на столични болници, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев.

Да има глоба за болниците, които откажат да лекуват пациенти с COVID-19. Тя ще е в размер на 1000 лв., а при повторен отказа ще се прекратява договорът на лечебното заведение със здравната каса, обсъждат още здравните власти.

Леглата не са свършили в нито едно лечебно заведение, каза здравният министър.

„Основният проблем е персоналът – лекарите и сестрите, които са много изморени. Голяма част вече позитивират, друга са под карантина. Това е единственото, което ни притеснява. Легла ще намерим, но хора трудно ще намерим”, изрази притесненият си Ангелов. 

На въпрос дали има откази на частни лечебни заведения да приемат пациенти с коронавирус, шефът на РЗИ-София обясни:

„Имам писма от няколко лечебни завдения, в които те описват, че не биха могли да се справят с организацията на работата и трудно биха могли да намерят специалисти.”

Според него обаче този проблем ще бъде разрешен, а ако не, лично той ще назове болниците, които не искат да спазват разпоредбите.

Отговорът за маските е еднозначен - да, помагат, уточни проф. Ангелов. Маските на открито ще се носят там, където има струпване на хора, разясни още той. Очаква се до края на деня да излезе заповедта на здравния министър, в която ясно и точно да са разписани условията, при които носенето на маска на открито ще бъде задължително.

„Ако чакате на опашка за PCR тестове, за хранителен магазин, за смяна на лични документи, например, тогава ще бъде задължително, защото има струпване на хора”, даде пример той.

Ние бяхме уведомени във вторник, в началото на деня, че президентът е бил контактен на положителен на коронавирус. Автоматично го потърсихме и установихме, че той е извън България. Изчакахме го да се прибере, връчихме му предписанието. Той проведе PCR тест, който е отрицателен и с моя заповед от днешна дата карантината му е свалена, обясни шефът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев.

"След 3 отрицателни резултата от PCR тест на президента, единият от които направен в Естония, по преценка на епидемиологичния риск и по моя преценка, сме декарантинирали президента днес", каза Пенчев. 

До края на месец март сме предприели необходимото за подсигуряване с "Ремдесивир", добави здравният министър.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

Двама умряха на стълбите пред болница (Видео)

Двама души починаха за няколко часа в новото отделение за COVID-19 на болница "Свети Георги" в...

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19. Починалите лица, при които е бил потвърден...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...