Колко пъти сте чували или казвали за някого “такъв си е, няма да се промени”? А колко пъти сте се самонавивали, че вие самите няма как да промените вредните си навици, защото “просто така сте устроени”? Забравете всичко това. Човек може да се промени и то не само в резултат на някакъв преломен момент в живота, а чрез целенасочени и постоянни стъпки. Ето и какво споделят учените по темата.

Мозъкът като пластилин

Източник: Pexels
Източник: Pexels

Може би се питате кое е това, което позволява на човек да промени нещо, което му е “вкоренено” и с което може би се е сблъсквал цял живот. “Тайната” се крие в термина “невропластичност”, който се отнася до способността на мозъка да изгражда нови връзки между невроните. А именно те са в основата на нашето физическо и умствено “управление”.

Изграждането на такива нови връзки може да се случи по много начини. Напоследък често се говори за медитацията и “майндфулнес” като техники, които имат не само моментен ефект, но и дълготраен такъв именно благодарение на тяхната способност да влияят върху невропластичността.

В началото на година на англоезичния блог на онлайн покер залата PokerStars се появи наръчник за ефекта на играта върху умственото здраве. Там бе поместен коментар от д-р Стивън Симпсън според когото покерът също може да създаде нови невронни пътища в мозъка. И това не е никак изненадващо, тъй като друг доказан начин за изграждане на нови невронни връзки е чрез умствена дейност като четене, учене на езици, и, да, мисловни игри като покер и шах.

Защо ни е трудно да се променим?

Източник: Pexels
Източник: Pexels

Провалените опити за достигане до житейска промяна всъщност не са нещо необяснимо, а са резултат от две мощни реалности на нашето съществуване-навици и “съпротивление”.

Навиците са всичките неща, които вършим, без да се замисляме за тях. Неща, които са ни вродени или пък сме усвоили по време на житейския ни път. Те са силен инструмент, който ни помага да освободим умствен ресурс за дейности, които изискват повече мозъчна мощ. Навиците са естествен феномен и тяхното съществуване ни е вродено. Именно това ги прави трудни за изкореняване, дори когато те не ни служат правилно.

А навиците съществуват не само в познатия ни образ, като например да посегнем към сладкото или цигарите, когато сме изнервени, но и в подсъзнателни ситуации, като навикът на някои да заемат отбранително-атакуваща позиция при най-малката наченка за критика. Фактът е, че когато сме придобили навик, той се загнездва в нашето подсъзнание, което го прави трудно забележим.

Другият термин, който употребихме по-горе, е “съпротивление”. Тук става дума за зоната на комфорт, която повечето от нас естествено търсят и съпротивлението към всеки опит тази безопасна зона да бъде нарушена.

Съпротивлението е “виновник” например за познатото хронично отлагане на задачи (на англ. procrastination). Навярно и вие сте се сблъсквали с този популярен проблем, особено когато трябва да свършите нещо не много интересно като например чистене.

Както повечето неща в природата и ние търсим пътя на най-малкото съпротивление. Вършенето на неприятни задачи или такива, които смятаме за маловажни, събуждат у нас съпротивлението, което цели да запази зоната ни на комфорт. Нагледен пример е опитът да намалим сладкото, ако прекаляваме с него. Тъй като навикът да посягаме често към него е създал зона на комфорт, дори мисълта да го намалим (т.е., да намалим удоволствието) може да възбуди у нас въпросното съпротивление.

Промяна на навиците и поведението

Източник: Pexels

Източник: Pexels

Най-накрая стигаме до това как може да се променим. Възможно ли е изобщо това щом навиците и съпротивлението са толкова мощни фактори?

Да, възможно е. Ето какво казват експертите по въпроса.

По темата за науката на навиците в Psychology Today д-р Сюзан Вайнсченк прави паралел с един от най-известните експерименти в тази сфера - този с кучето на Павлов. Д-р Вайнсченк пише, базирайки се на “това, което знаем за създаването и промяната на навици”, че:

• Малките, конкретни стъпки по-лесно се превръщат в навици.

• Колкото по-лесно е да направим нещо, толкова по-лесно то може да стане навик.

• Физическите действия по-лесно се превръщат в навици.

• По-лесно се създават навици, когато те са свързани с аудио-визуални знаци.

Когато става дума за промяна на навици може да се обърнем към поведенческия модел на BJ Fogg. При него изграждането или изкореняването на навик се базира на три фактора - подсещане, мотивация и възможност. Системата може да бъде адаптирана за усвояването или спирането на навици както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Джеймс Клиър пък е автор на бестселъра Atomic Habits: An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones, който е гид за създаването на положителни и справянето с отрицателни навици. Една от техниките, заложени в този наръчник, е “наслагването” на нов навик върху вече съществуващ такъв. Например отделянето на 10 минути за медитация след взимането на душ.

Съществуват още много начини, системи и модели целящи промяна на навик или поведение. Техните ефективност и ефикасност зависят от множество фактори и това, което работи за един човек може да не е подходящо за друг.

Когато става дума за промяна в поведението там процесите се различават според желаната цел.

Обобщено, поведенческата промяна също е зависима от промяна в навиците, като проучването на Уенди Ууд Habit in Personality and Social Psychology се фокусира именно върху тяхната връзка.

Друго изследване проведено сред 377 студенти от Илинойския университет и Мичиганския щатски университет открива сведения, че човек може да промени личността си, ако започне да се държи така както би се държал, притежавайки чертите, към които се стреми. Учените отварят важна скоба, че за да се случи това, са нужни реални действия, а не само добри намерения.

Тази статия не е заместител на консултация със специалист по умствено здраве. Нейната цел е да открехнем леко вратата на навиците, характерът и тяхната евентуална промяна. Разбира се, тя може да се случи и чрез терапия според насоките на специалист. В някои случаи тя е наложителна и ако чувствате, че имате нужда от промяна в живота си, редно е да се консултирате именно със специалист, който най-добре ще ви упъти как да постигнете желаната промяна.