Абитуриентът на 18-годишна възраст от град Бяла е поредният констатиран нов случай на лице, заболяло от коронавирус в Русенско, съобщиха от областна управа в дунавския град.

След абитуриентския си бал във Велико Търново, от следващата вечер, 28-ми юни, момчето се оплаквало от болки в гърлото, хрема, суха кашлица и повишена телесна температура до 38.5°С. След консултация по телефона с личния си лекар то било прегледано от пулмолог в родния си град, а след като резултатът от PCR-теста му излязъл положителен, то било прието за болнично лечение в УМБАЛ „Медика Русе“.

Контактните лица на момчето са поставени под 14-дневна карантина на домашните си адреси в Бяла, като са им връчени предписания от РЗИ –Русе. Тъй като 18-годишното момче е било и във Велико Търново, са предприети необходимите мерки от страна на Регионалната здравна инспекция в Русе за уведомяване и на РЗИ – Велико Търново за предприемане на необходимите противоепидемични мерки спрямо останалите контактни лица.

Понастоящем момчето се намира в стабилно състояние, като от Бяла до Университетска болница „Медика Русе“ то е било транспортирано с линейка. Важно е да се отбележи, че персоналът от съответните лечебни заведения е използвал лични предпазни средства.

Имайки предвид новообявеният случай, общият брой на диагностицираните с коронавирус от Русенско става 26 души, като 17 от тях са излекувани, а други двама пациенти с COVID-19 извън посочените 26 независимо, че са родом от Русе, живеят и се лекуват в Бургас и София. Отново по данни на Регионалната здравна инспекция към момента на болнично лечение в област Русе се намират 18 пациенти, 11 от тях са от Разградска област, един от област Търговище и шестима от Русенско. Добрата новина е, че на 30 юни от УМБАЛ „Медика Русе“ е изписан един пациент от село Ясеновец, Разградска област. Към момента поставените под карантина в Русенско лица са 355, а за други 5665 тя вече е изтекла. Така общият брой на лицата, които са били или продължават да бъдат под карантина е 6020.