25°C   София
 

В Кюстендил се готвят за военнополеви лечебници

На всеки 15 дни екипи от различни болници в Пловдив, включително частни, ще командироват свои екипи анестезиолози в УМБАЛ “Св. Георги” в града, където в момента се лекуват пациентите с COVID-19 от там. Целта е те да заместват колегите си, които да могат да почиват, тъй като, както навсякъде в страната, и там тези специалисти недостигат.

Такъв график за следващите 3 месеца са изготвили от областната управа в Пловдив на заседание в понеделник между директорите на болниците и областния управител Дани Каназирева, каза пред “24 часа” Красимир Грудев, председател на Националното сдружение на частните болници и собственик на частна болница в града.

“В момента в Пловдив има само двама пациенти с COVID на апаратна вентилация и 14 - на интензивни грижи, и тъй като са малко, се лекуват в УМБАЛ “Св. Георги”, която има специализирани инфекциозна и интензивна клиника. Проблемът, както и на много други места, е, че не им достигат екипи анестезиолози, които да обгрижват хората, защото първо са преуморени, а и попринцип не са достатъчни. Затова взехме подобно решение, защото иначе ще уморим лекарите от преумора. Да се концентрират специалисти, е истинският начин, по който може да се помогне”, обясни Грудев.

Той отрече и да са верни твърденията, че частните болници отказвали да приемат пациенти с коронавирус. За подобен проблем съобщиха директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев, както и директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов, който след 14-дневна карантина, в понеделник се върна на работа.

“Лайтмотивът, че частните болници странят и не искат да се включат, върви от началотo на извънредното положение, а не е така”, коментира Грудев и допълни, че и сега в инфекциозното отделение на частната болница “Св. Иван Рилски” в Пловдив се лекували пациенти с коронавирус. Ако някоя частна болница не е приела пациент пък, можело да става дума за пренасочване, защото няма нужната подготвеност да го приеме.

Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от края на март, с която задължава голяма част от болниците в страната да подготвят COVID отделения и да приемат такива болни, не била отменена, обясни той. Още тогава обаче областният щаб в Пловдив изготвил списък на болниците в града, които да се включат в лечението на болните по график. Първа пациенти започнала да приема областната болница “Св. Георги”, тъй като тя разполага и със специализирани звена. Когато случаите се увеличили, болни започнали да се карат към 3 от частните болници в града, които били следващи в графика. След тях пък били други общински болници.

“Този вариант беше предложен на здравния министър още в началото и той го прие. Целта е да не се блокират всички болници. Така че, когато предлагаме да се оформят COVID болници, визираме точно това. Причината е, че интензивните грижи трябва да се полагат там, където има достатъчно апаратура, специалисти и опит, защото, при болните от коронавирус не става дума за обдишване на общия принцип, а е по-сложно като процедура. Във всяка областна болница има такова отделение, останало още от преди реформата, и затова смятаме, че те трябва да са основните. Те трябва да бъдат подпомогнати с апаратура, специалисти, логистика, предпазни средства и лекарства, за да поемат тази вълна най-високопрофесионално”, каза Грудев.

Същият принцип са приложили и в Бургас, допълни Грудев и увери, че при евентуално увеличение на болните по Черноморието с началото на сезона, частните болници имат готовност да се включат в приема на пациенти.

“Болницата няма да издържи. Няма кой да лекува. Или ще бъдем принудени в един момент в Дупница да се лекуваме, или трябва да се минава на полеви тип болница. Идват много тежки дни”, алармира в понеделник пък кметът на Кюстендил Петър Паунов. В местната болница има 15 пациенти, но заразените в града непрекъснато се увеличават. “Имаме 2-3 пулмолози и те изнемогват”, оплака се Паунов. 400 обаждания има Спешният център денонощие.

Заразата в Кюстендил вече не е ограничена само в ромския квартал “Изток”, обясни Паунов.



ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...