Болниците ни са много по-подготвени от началото на пандемията и няма опасност от сриване на капацитета им, заяви проф. Иво Петров в ефира на Нова тв преди срещата с премиера Борисов днес.

Според него вирусът мутира, като по-агресивните мутации си отиват, а по-малко агресивните остават. По думите му вече има много случаи на хора с положителни проби за К-19, но са безсимптомни. Категорично по-малка е смъртността от този вирус, при това в световен мащаб, каза професорът/ 

Според него екстремно рестриктивните мерки не бива да се връщат. Клъстерите на зараза трябва да бъдат ограничавани чрез КПП-та, социална дистанция, хигиената на ръцете, носенето на маски, като тези мерки трябва да се спазват стриктно.

Напоследък набира популярност обеззаразяването на въздуха с озон и с машина и е ефикасно срещу вируса, каза Проф. Петров. Според него изолация докрай не върши работа и е невъзможна като мярка срещу заразата.

Проф. Петров не смята, че има втора вълна на зараза. По-скоро са нови местата, до които тя е стигнала, поради по-близки контакти в засегнатите населени места. Над 70% от хората по принцип преживяват заразата като обикновена настинка, каза още проф. Петров.

Дори и да се изработи ваксина, вирусът бързо се променя и мутира и трудно ще бъдат обхванати щамовете му, заяви още той. Но за сметка на това има лекарствени препарати, които въздействат успешно върху вируса, каза проф. Петров.