26°C   София
 

Когато стоматологичният кабинет кара Доминик Прайс да си смени сам пломбата, той не може да повярва на ушите си. "Но стигнахме и до такава ситуация", допълва този британец, принуден като много други да се прави на стоматолог по време на изолацията, наложена заради коронавируса.

Това положение ще приключи на 8 юни, когато стоматологичните кабинети ще отворят врати, нещо, което с нетърпение очакват много пациенти. А дотогава някои бяха принудени да вземат спешни мерки, предаде БТА. 

"Два дни след изолацията, лапнах един от бонбоните на децата и изведнъж почувствах нещо твърдо в устата си. Веднага разбрах за какво става дума", споделя Доминик Прайс. Пломбата му паднала.

"Звъннах на зъболекаря и мислех, че може да има някаква организация за спешни консултации, но подозренията ми се потвърдиха: беше невъзможно да се консултирам със стоматолог", допълва той.

Доминик, който е жител на Солсбъри в Южна Англия получил препоръка от зъболекаря си да "влезе в Гугъл" и да си купи комплект за стоматологични грижи у дома.

Спешни кабинети действително имало отворени, но те били само за пациенти, на които трябвало да се вади зъб, обяснили на Прайс.

Съпругата на Доминик - Сузи, трябвало тогава да лекува зъба му с комплекта, купен в интернет. "Лесен е за използване и не е много плашещ". Но на гърба на пакета е написано, че трябва консултация със стоматолог 48 часа след използването му, а за момента това не е възможно", разказва тя.

Липсата на стоматологични грижи по време на изолацията, въведена от повече от два месеца в Обединеното кралство, илюстрира проблема с пропуснатите, анулирани или забавени лечения през този период. Някои сериозни болести, като раковите заболявания, може да се окажат открити или лекувани прекалено късно, което ще утежни равносметката за жертвите на пандемията от новия коронавирус.

В Обединеното кралство има над 38 000 починали от Ковид-19, което го превръща във втората страна в света по брой на жертвите след САЩ. Страната е дори на първо място по отношение на свръхсмъртността на населението, според сравнителен анализ, извършен от в. "Файненшъл таймс".

"Все повече пациенти не могат да се консултират със зъболекари и и дори да стигнат до спешните стоматологични центрове и са принудени да си оправят сами зъбите, което е наистина страшно", казва Лен д'Круз, стоматоложка и говорителка на Британската стоматологична асоциация. "Преминахме до известна степен от състоянието на богата нация от 21 век към стоматологични грижи, типични за викторианската епоха", допълва тя.

След два месеца на преустановяване на работа медицинските и стоматологичните власти най-накрая разрешиха отварянето на стоматологичните кабинети на 8 юни, но те трябва да приложат протоколи, за да попречат на разпространението на заразата. Тези изисквания и мерките за социална дистанция могат да намалят с две трети капацитета за прием на тези кабинети, предупреждава Британската стоматологична асоциация и призовава пациентите да нямат големи очаквания. Зъболекарите трябва да носят предпазни средства, като например маски и престилки, а не всички кабинети разполагат с тях. Нивото на оборудване и на подготовка ще повлияе на тяхното решение да отворят врати или не.

"Зъболекарите бързат да започнат да лекуват по възможно най-сигурен начин, но трябва всички да бъдат търпеливи", заяви председателят на Британската стоматологична асоциация Мик Армстронг. "Стоматолозите могат да подновят работа, но няма да могат да изпълняват всички предлагани от тях медицински грижи без нужната предпазна екипировка", допълни той.

Говорител на министерството на здравеопазването увери, че правителството работи неуморно, за да осигури нужната предпазна екипировка на медиците на първа линия, сред които са и работещите в 500-те спешни стоматологични центъра към националната здравна система.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...