"Броят на починалите от коронавируса в САЩ, най-високият в света, надхвърли 100 000 души", гласи заглавие на в. "Ню Йорк таймс".

Четири месеца след първия случай на заразяване, броят на починалите в САЩ е над 100 000, пише изданието.

Това е повече от броя на човешките загуби на САЩ във всеки военен конфликт от Корейската война насам. Толкова хора са починали в САЩ и през грипната епидемия от 1968 г., а десетилетие преди това смъртните случаи от друга грипна епидемия са били 116 000 - число, което сегашният брой починали от коронавируса наближава. Сегашната пандемия е на път да се превърне в най-смъртоносната здравна криза в САЩ след грипната пандемия от 1918 г., в която починаха 675 000 американци, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Вестник "Вашингтон пост" пише, че 100-те хиляди починали от коронавирус в САЩ за четири месеца са 20 пъти повече от жертвите на убийства през същия период и двойно повече от починалите от сърдечни удари, предава БТА. 

Сега 14 процента от американците казват, че познават човек, който е починал от новия коронавирус, отбелязва вестникът.

В друга статия "Вашингтон пост" пише, че дори след като бъде открита и разпространена ваксина за новия коронавирус, има вероятност той да се задържи още няколко десетилетия сред световното население.

Експертите наричат такива заболявания ендемични, отбелязва "Вашингтон пост" и дава примери с морбилите, ХИВ и варицелата.

Вестник "Ню Йорк таймс" пише за предложения в ЕС план за икономическо възстановяване от коронавируса в размер на 750 милиарда евро.

Приемането на това предложение би дало на Брюксел правомощия, наподобяващи тези на едно централно правителство, пише изданието, имайки предвид идеята за сключване на заеми от името на всички страни членки и поемането на колективен дълг от евросъюза.

Това би доближило ЕС с още една стъпка към споделен бюджет, който да се финансира от общи данъци, което би било исторически момент за ЕС, давайки на Брюксел допълнителни правомощия, които наподобяват тези на едно централно правителство, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Само половината американци възнамеряват да се ваксинират за Ковид-19 според допитване, цитирано от в. "Гардиън".

В анкета на организацията НОРК към Чикагския университет за Асошиейтед прес 49 процента от запитаните отговарят утвърдително на въпроса дали ще се ваксинират, ако има достъпна ваксина за коронавируса. Двайсет процента отговорят отрицателно, а една трета не са взели решение.

Повечето епидемиолози смятат, че за спирането на разпространението на вируса в САЩ ще е нужна ваксина или заразяване на 50-60 процента от населението. Сегашните степени на заразяване варират между 5 и 20 процента според районите, пише британският вестник.

Обществените нагласи към ваксинирането може бързо да се променят, ако бъдат обявени една или няколко ваксини с кампания за обществено информиране. Данните от допитването обаче отразяват нагласите в САЩ към обикновените ваксини като тази против грип, с която се ваксинират около 50 процента от хората всяка година. Анкетираните изразяват и безпокойство от бързите темпове на разработване на ваксина срещу новия коронавирус. Рекордът за най-кратко разработване на изцяло нова ваксина е четири години, отбелязва "Гардиън".