30°C   София
 

Най-неприятната температура за коронавируса е над 30 градуса

Ако COVID-19 се държи като грипните вируси, пандемията в Северното полукълбо ще спре, когато отоплителният сезон приключи. Това заключение направиха американски учени, анализирайки статистиката на пациенти с респираторни заболявания, лекувани в детската болница на Филаделфия от 2012 до 2020 г., пише руският информационен сайт на изданието "Московский комсомолец" mk.ru.

Сезонността на грипните вируси и коронавирусите се проследява в продължение на 8 години. Учените искат по този начин да определят периодите, когато заболеваемостта намалява сред градските жители на североизточната част на САЩ, и когато се повишава.

Статистиката показва, че човешките коронавируси са най-активни през първата седмица на януари. Това е точно времето, когато отоплението е най-интензивно, а относителната влажност е много ниска - 20-30%.

Според статистиката на детската болница "Св. Аристократ" във Филаделфия намалява наполовина в началото на март. Ако хиляда души се разболеят през януари, то през март те са само 500, през април - 250, а в края на април хоспитализациите дори падат почти до нула.

Изследователите приписват тази динамика на факта, че отоплителните уреди, които „изсушават“ въздуха, постепенно спират да работят в домовете. Относителната влажност в помещенията се повишава и това се отразява на аеродинамичните качества на вируса.

Инфекцията, както е известно, се осъществява от въздушни капчици. Носителят на вируса заразява другите, когато киха, кашля, пее, крещи и дори просто говори, защото по това време капки от устата и носа капки, които съдържат вируси.

Когато относителната влажност в помещението е ниска, капките изсъхват бързо и стават леки. Ако въздухът беше влажен, те нямаше да могат да летят дълго и бързо се приземяват с вирусите си на която и да е повърхност. Но поради факта, че въздухът е сух, капчиците с вируси летят много по-далеч, отколкото първоначално е било предвидено, и се издигат дълго време във въздуха. Съответно при здрави хора, които са в тази стая, шансовете да "уловят" такива капки се увеличават.

„Намаляването на годишната активност на коронарните вируси, съдейки по броя на хоспитализациите, корелира с увеличаване на относителната влажност на въздуха от 30% на 50%“, казва изследователят Алън Евангелиста, който анализира болничната статистика. - Пиковата хоспитализация на пациенти с нова коронавирусна инфекция във Филаделфия настъпи в средата на април 2020 г. и започна да намалява в началото на май. През предходните 8 години същата динамика се различаваше при хоспитализация с други коронавирусни инфекции: в началото на май техният брой намалява с 99% в сравнение с януари, от юни до септември никой не боледува изобщо, а през октомври активността на коронавирусите в човека започва да се увеличава отново, като в същото време относителната влажност в помещенията спада под 50%.“

Размерът и структурата на COVID-19 са същите като другите човешки коронавируси. Учените предполагат, че влажността на въздуха трябва да има същия ефект върху него, както и върху другите му събратя.

Интересното е, че когато влажността е много висока и достигне 100%, активността на коронавирусите отново става много висока. Поради това грипните епидемии в екваториалните страни винаги започват през тропическите дъждовни сезони. И когато дъждовете спрат, епидемиите също свършват.

Статистическите наблюдения показват, че най-тежко засегнати са мембраните на коронавирусите се чувстват при влажност 50-80%, а най-неприятната температура за тях е плюс 30 градуса.

Ако беше възможно да се поддържат такива условия в офиси, ресторанти, фабрики и всякакви обществени институции през зимата, инфекциите с респираторни вирусни инфекции вероятно ще се появяват много по-рядко, пише изданието.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...