Разходките по улиците при хубавото време през уикендите не оказва влияние върху разпространението на COVID-19 в България. Това показват данните на Националния оперативен щаб за установения брой заразени и направените тестове.

Сега ни се отблагодаряват тези разходки преди седмица, обяви в края на миналата седмица шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски, след като в два поредни дни бяха отчетени съответно 48 и 40 новоткрити заразени с коронавирус. Като той заговори и за мрачен рекорд и изпускане на положението с овладяването на епидемията.

Изказването на Мутафчийски бе преди Великденските празници, но след Цветница и хубавото време през уикенда на 4 и 5 април.
По-големият брой заразени обаче се дължат на повечето тестване в последната седмица, показва статистиката на оперативния щаб. Към 17 април вечерта бе обявено, че са били направени 26 417 теста, а заразените са били 878, показа проверка на „24 часа“. Това означава, че на всеки 30 теста е бил откриван по един новозаразен, а делът на откритите болни е 3,3% от направените тестове.

Абсолютно същите са показателите и седмица по-рано. На 10 април са обявени 18 502 направени теста и 624 заразени с коронавирус. Отново делът на болните е 3,3% от направените тестове. Същото показват и данните от 5 април, когато с 15 899 теста са били открити 531 заразени с коронавирус.

Усилените разходки и контакти ще се отблагодарят след седмица, коментира в понеделник ген. Мутафчийски на въпрос на „24 часа“ защо предишните дни на по-засилено излизане от домовете на личи в статистиката. След което подчерта, че Цветница е донесла три последователни дни с по над 40 новооткрити вирусоносители. Делът на установените болни към 5 април, преди разходките и хубавото време, обаче е един и същи като този на 10 април и на 17 април, който пък е вече след разходките по улиците.

Във всеки случай излизането от София на част от хората за Великден ще се отрази с увеличение на заразените, може да се появи вирус на нови места, възможно е и пренасяне на заразата в София, обясни Мутафчийски. Той подчерта, че с 534 случая към понеделник сутринта столицата остава най-голямото огнище.
Запазването на съотношението от 3,3 на сто открити заразени с коронавирус спрямо направените тестове, шефът на оперативния щаб обясни с това, че за разлика от други държави в Европа, България все още има капацитета да тества и пациенти без симптоми, както и да проследява епидемиологичната верига. Бе даден и пример със случай на мъж в един от софийските ромски квартали, който е успял да зарази семейството си, но е причина за заразяване и на втора къща, защото е живеел и там.

От оперативния щаб обаче не отговориха на въпрос на „24 часа“ какъв е коефициентът на заразяване в България. Той показва един вирусоносител колко хора успява да зарази. При коефициент над 1 епидемията се разраства, а преди дни Германия обяви, че е успяла да го свали на 0,75 и практически да стопира епидемията.

Здравната система на България е успяла да увеличи 10 пъти капацитета си за поемане на болни от COVID-19, гарантира Мутафчийски.

31 са новоткритите заразени към понеделник сутринта и общият брой вече е 915, съобщи още шефът на Националния оперативен щаб. Това е увеличение с 3,2% на новите случаи.