Проф. Ашкин: Правим по 400 операции и често будим пациенти, но за първи път пациент свири на цигулка

Операционната на болницата към Кингс колидж е последното място, на което Дагмар Търнър си е представяла, че ще свири. При това по време на мозъчна операция. 

Хирурзи помолиха 53-годишната цигуларка да свири, за да е сигурно, че способностите й няма да бъдат засегнати при отстраняването на тумор от мозъка. Той бе в десния фронтален лоб, опасно близо до центровете за координация на деликатните движения с лявата ръка. Те са от решаващо значение за свиренето на цигулка и на места разстоянието им от тумора е колкото профил на кредитна карта. Прецизните движения на лявата ръка са съществени, тъй като пръстите променят дължината на струните чрез притискане и се получават различни тонове.

Правим по около 400 резекции годишно - отстраняване на тумори, което често включва привеждане на пациента в съзнание за езикови тестове. Но това бе първият случай да поискаме да свири, казва д-р Кеюмар Ашкан.

С образно изследване лекарите картографират мозъка на жената, за да установят активните области, когато тя свири, и отговорните за речта и движението центрове. Вземат съгласието на Дагмар да я събудят, за да свири. Така се гарантира, че не настъпват щети от хирургията за мозъка.

Лекарите изрязват над 90% от тумора, без да повредят фините умения на Търнър.

Цигулката е моя страст, свиря от 10-годишна. Мисълта да загубя умението си би разбила сърцето ми, казва Търнър по Си Ен Ен. Преди операцията тя споделя любовта си към цигулката и с неврохирургичния екип, разчитайки на разбиране. Д-р Ашкан разбира много добре страстта й. Той свири на пиано. 

Търнър е бивш консултант по мениджмънт и свири в оркестъра на о-в Уайт и за различни хорови дружества. Диагностицирана е през 2013 г. с голям, но бавно нарастващ глиом, след като припада по време на концерт. През есента на 2019 г. става ясно, че туморът е нараснал и става агресивен. Така майката на 13-годишен син се подготвя за операция.

Три дни след нея Дагмар е добре и вече е при семейството си. През възстановителния период ще бъде следена от неврохирургичния екип.

Благодарение на изключителния професионализъм на лекарите се надявам много скоро да се върна в моя оркестър, казва цигуларката.