Старостта е като болест, която се лекува с ограничения и стрес, смята преподавател по генетика в Харвард, цитиран от в. "Индипендънт".

Хората могат да живеят и много повече от 100 г., казва д-р Дейвид Синклер. Той оглавява центъра за биологични механизми на стареенето "Пол Глен" и е автор на много книги по въпроса. Според него старостта е поредната болест, с която човечеството трябва да се справи. За това не са нужни хапчета, а да направим така, че да не се чувстваме удобно.

"Трябва да изведете тялото си от зоната на комфорт - ние го наричаме хормезис. Проблемът в съвременния свят е, че искаме да сме нахранени и да отпочиваме. Не искаме да чувстваме дискомфорт и това води до цял куп проблеми. Ако не казваме постоянно на телата си, че има проблем, те нехаят - не се борят срещу болестите, не се борят срещу стареенето".

Синклер предлага познати похвати, но в неговата методика всички те са обединени от това, че водят до усещане за дискомфорт, предаде БТА.

Първото, което трябва да направим за по-дълъг живот, е да се храним по-рядко. "Не яжте три пъти на ден", съветва генетикът. Той пропуска 1-2 хранения дневно и твърди, че това е променило живота му. Гладуването повишава нивата на коензима никотинамид аденин динуклеотид (НАД+), който кара тялото да "поправя гените" по-активно. По същия начин действа и редуването на топло и студено като в сауна.

Харвардският професор препоръчва да се ограничи консумацията на месо, тъй като аминокиселините в него активират белтък, който изключва защитните механизми на тялото и му казват, че е време да порасне.

Синклер обобщава, че всичко, което причинява стрес - натоварвания, глад, редуване на студено и топло, увеличава нивата на НАД+ и укрепва организма. Без НАД+ стареенето настъпва бързо, каза Синклер. "80" от здравето на стари години е резултат от начина ни на живот и само 20% е от гените".