3°C   София
 

Опасни са хлъзгави и лепкави храни като хотдог, сандвичи, грозде при ядене в движение и говорене.  Д-р Пенчо Пенчев от БЧК описва първата помощ - потупване по гърба и компресия на Хаймлих.

Неподозирано много хора умират от задавяне. Особено често се случва на деца и хора над 60 г. Децата се задавят с храна, монети, малки играчки. Възрастните произвеждат по-малко слюнка и хапката минава по-трудно. Освен в гърлото храна може да заседне и в хранопровода, но там рядко застрашава живота.

У нас няма статистика за инцидентите. Случаи се разчуват, ако са на публично място или с известен човек като доведения син на Джоко Росич например.

В американските регистри за смърт по случайност задушаването от чуждо тяло в гърлото е на 4-о място по честота.

Яденето и пиенето изглеждат най-простото нещо на света, но 50 чифта мускули и нерви осъществяват трафика от устата до стомаха. При невнимание нещо може да се обърка. Профилактика няма, главното е да не се яде в движение и да не се говори.

Природата се е погрижила за анатомични и физиологични предпазни механизми. Но те работят, ако се спазват правилата за елементарна предпазливост и малки хапки.

Неволеви мускулни движения пречат на храната да заседне. Първо езикът я изтласква в задната част на гърлото. Там в съседство са отворите на хранопровода и на трахеята. Докато човек гълта, еластичен хрущялен клапан, наречен епиглотис, затваря трахеята и дишането спира за миг. Тази пауза предотвратява навлизането на храната във въздухопровода. Заедно с това мускул, наречен горен езофагеален сфинктер, се отпуска и позволява на хапката да тръгне по хранопровода.

Повечето хора са чували сравнително вярното правило на тройките:  живееш до 3 мин без въздух, 3 дни без вода и 3 седмици без храна. И все пак при задушаване трябва да се действа на мига - мозъчните клетки първи загиват от липса на кислород.

Децата се задавят с лепкави и хлъзгави храни на големи залци, хотдог, месо, грозде, дъвчащи бонбони, сушени плодове. Масови са инцидентите с ядки и дребни играчки, но те блокират частично пътя на въздуха и има повече време за реакция. При задушаване трябва да се реагира веднага.

Има разлика в оказването на първа помощ при леко и тежко задавяне, обясни д-р Пенчо Пенчев от БЧК.

При леко задавяне пострадалият отговаря на въпроси, макар и трудно и едносрично, може да кашля и диша. Той трябва да бъде поощряван да кашля и да се викне лекар. При тежко задушаване стратегията е различна, но еднаква за деца и възрастни. Не се прилага само за бебета под 1 г. Ако е в съзнание, но не отговаря, не кашля и не диша, състоянието е много опасно. В някои случаи може да хрипти или глухо да покашля, но започва да посинява или губи съзнание. Характерен знак за паника, че губи живота си, са хващане за гърлото и издаване на несвойствени звуци при опит да вдиша. Тогава? Действа се веднага.

Звъни се на Бърза помощ и 5 пъти се потупва по гърба, като се застава встрани и отзад. Гръдният кош се поддържа с ръка, а тялото се навежда силно напред. По този начин земното притегляне помага чуждото тяло да излезе по-лесно.

Потупванията са с цяла длан между плешките на задавилия се. Ако не дават резултат, се правят 5 коремни притискания, известни като маньовър или компресия на Хаймлих по името на създателя на техниката. Застава се отзад и с две ръце се обхваща горната част на корема. Едната ръка се свива в юмрук и се слага на средата между пъпа и долния израстък на гръдната кост. Юмрукът се обхваща с другата ръка и той се издърпва в посока към спасителя и нагоре.

Компресията се повтаря не повече от 5 пъти. Ако и това не помогне на заседналата храна да излезе, алгоритъмът за първа помощ предвижда да бъдат редувани 5 потупвания по гърба и 5 коремни притискания.

При бебета се изисква особено внимание и коремните притискания се заменят с гръдни, които се извършват по-рязко, но с по-малка честота.

Стомашните компресии дори при големи хора могат да предизвикат увреждания, ако спасяващият няма опит или е паникьосан. Затова и при щастлив край пострадалият трябва да бъде прегледан от лекар.

Техниката за коремни притискания е неприложима при задавяне на пълни хора и бременни. При тях се правят потупване по гърба и гръдни притискания, предвижда алгоритъмът на БЧК за първа помощ. Застава се зад пострадалия и ръцете се поставят под мишниците му. Спасителят свива юмрук върху долната половина на гръдната кост на задавилия се. Юмрукът се обхваща с другата ръка и като насърчава пострадалия да кашля, спасителят издърпва юмрука към себе си. Целта е да насочи тласака към гръбначния стълб.

Задавянето често е по време на хранене в присъствие на хора, което дава шанс бързо да се окаже помощ. Затова е важно всеки да знае как да реагира, казва д-р Пенчев. Но не бива да се експериментира с чудодейни хватки. Времето за реакция е изключително малко.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Скъпи мамо и татко, аз съм вашето малко дете. Това човече, което си мислите, че все още нищо не разбира. Но аз виждам, чувам и имам емоции. Може би си мислите, че съм все още много малко, за да разбирам какво означава, когато татко вика на мама. Но аз осъзнавам всичко, защото виждам как мама плаче след това

Актрисата Мона Недев спретна забавна скрита камера на съпруга си по повод първи април.  Тя реши да го излъже, че е бременна за втори път. За целта от няколко дни го подготвя психически, като му споделяла, че я боли главата, че й закъснява месечният цикъл, че се чувства отпаднала. Тя наистина отива да си купи тест за бременност

"Адри сутринта стана от леглото си,отиде в другата стая,взе саксофона си и ми направи концерт с музика и танц". Това се похвали актрисата и певица Биляна Петринска във фейсбук профила си днес. Гордата майка обаче не успяла да заснеме видео на изпълнението на талантливия си наследник.  "Нищо друго не ме интересува!!!", пише Петринска

„В мига, в който получих теб - получих ВСИЧКО! Ти ме научи, че има и любов за цял живот!“. Това написа в инстаграм нападателят на "Пескара" Валери Божинов за рождения ден на дъщеря си Никол, която вчера навърши 8 години.  Майка на Никол е Николета

Как загубихме цивилизационната пътека в биологичната джунгла

Освен на еволюция - детайлно разработена от Дарвин - живите същества са способни и на инволюция....

Разбор на мислите в красивата тишина на коронавируса

В десетки необичайно тихи градове в Европа, Америка, Азия, Африка и Австралия, във внезапно...

Човечеството излезе в болнични

Как да ги обърнем в цивилизационен скок? Всички сме свидетели как Китай се справи със своя нов...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой в момента няма задължения към НАП, че да изпълни условията, питат те 59 фирми са подали помощ по схемата 60/40 само за два дни. От 13 март, когато бе обявено извънредно положение, 31 643 души са се регистрирали в бюрата по труда, а 17 793 от тях са посочили, че са без работа заради коронавируса. “Чакаме все още да получим одобрението от

Рекордьорът по мачове за националния отбор на България по футбол, любимецът на феновете Стилиян Петров даде ексклузивно интервю за "24 часа" от дома си в Бирмингам. Биткаджията, който най-добре знае какво е да живееш в самоизолация, дава своите съвети за живота по време на карантина и какво да очакваме

"Забранява се продажбата на алкохол до второ нареждане! Заповедта да се съобщи на министъра на вътрешните работи и областните управители за сведение!" Заповед с това съдържание се споделя масово в социалните мрежи. Тя има всички атрибути на истинска, а отдолу е монтиран и подписът на здравния министър. Такава заповед обаче Ананиев не е издавал

Жена от семейството умира, мъж е в критично състояние 17 души от английска фамилия са със симптоми на коронавирус като кашлица и температура, след като на 13 март са били на погребение. Събрали се да изпратят 86-годишната Шейла Брукс, която умира на 9 февруари след подобни оплаквания. Фамилията решава да ѝ организира погребение