Изготвя се нова здравна стратегия, тъй като срокът на сегашната изтича в края на тази година, каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова на форум за бъдещето на здравната система. Според нея до края на 2020 г. ще се въведе електронна рецепта, предаде БТА.

Устойчиво развитие на здравната система може да се постигне, когато решенията са резултат на диалог и консенсус между политическите сили, консенсус в обществото, бизнеса, неправителствения сектор, съсловните организации.

Промените трябва да са еволюционни, а не революционни според Дариткова. Има още какво да се желае по разходите за здравеопазване на човек от населението, по профилактиката, продължителността на живота.

В последните 5 г. обръщахме сериозно внимание на своевременното лечение на болестта. Но новата идея е да живеем без болест, каза зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Ако се живее без болест, може да се увеличи средната продължителност на живота, която в Европа за последните 20 г. е увеличена със 7 години, посочи той.

Българският фармацевтичен съюз (БФС) подкрепя устойчивостта на процеса. Ще напомняме и ще очакваме да видим и българския фармацевт в по-социална роля, каза председателят му Асена Стоименова. По думите й аптеката не бива да се възприема само като търговски обект. Където има засилена социална роля на фармацевтичната професия, разходите за лекарства намаляват.

Председателят на лекарския съюз Иван Маджаров каза, че ролята на лекаря се е променила. От последна инстанция той се е превърнал в посредник между фармацевтичната индустрия и новите технологии и пациента. Нищо не може да се прави "на парче", трябват комплексни мерки за финансиране на системата и кадровото й осигуряване.

България е една от малкото страни, в които все още не е задължително продължаващото професионално развитие и въвеждането на регистри на квалификационните документи, каза Маджаров. По думите му регистрите ще гарантират на населението, че го лекуват квалифицирани кадри.

Крайно време е да има механизми за преструктуриране на болниците съобразено нуждите на населението в даден район, допълни той.

Да се заложат мерки за сериозно повишаване на доверието пациент- лекар, каза Андрей Дамянов, представител на пациентските организации в Надзорния съвет на здравната каса. Според него, когато се говори за хоризонт 2020-2030 г., това означава модерно здравеопазване и поставяне на пациента в центъра на здравната система, електронизирането й, статистика и добър анализ, "за да няма изкривени данни".