Грипът у нас настъпва. Епидемия е обявена в София - град, Кърджали, Хасково и Благоевград, а учениците в няколко града са във ваканция.

Очакваме хората да не посещават оживени места на закрито, често да мият ръцете си, да ядат плодове и зеленчуци, а при първи симптоми да идат на лекар, каза търновската лекарка Любка Любенова по Би Ти Ви.

В Медицинска академия в София се лекуват пациенти с усложнения от грип. Това е едно от местата, където чрез тест може да се установи дали пациентът е носител на грипен вирус, обясни д-р Магдалена Баймакова.

„При грип клиничната картина е ясна – висока температура, мускулно-ставни болки, кашлица, силно главоболие. Ако се колебаем за диагнозата, се правят т. нар. бързи тестове.

В Търновско епидемията бе обявена в петък. Има обаче общини, в които вирусът все още не е много разпространен. Д-р Ирина Музева от здравната инспекция обясни, че от 17 до 24 януари заболеваемостта в областта е била 197 души на 10 000. Само в Сухиндол и Павликени обаче учениците са във ваканция. Около 10% са отсъствията на ученици в останалите общини, каза д-р Музева.

И според д-р Любенова няма достатъчно болни ученици, за да бъде обявена ваканция в града.