Джипито на актьора му предложило да се изнесе във Франция, защото седмица в Париж се отразила добре на кръвната му захар

Страстта на Красимир Доков определено се крие в актьорския занаят, но това не означава, че няма отношение към храната и кулинарията. Самият той е диабетик от почти 20 години и заради това внимава за менюто си. Едно от най-важните му изисквания е наличието на черен хляб, а, за жалост, в голяма част от заведенията такъв няма. “Преди няколко дни имах същия проблем. Нямаше откъде да си купя и взех кротони за супата. Просто тук не се обръща толкова внимание на тема здравеопазване, а повечето хора в България са на възраст. Оказва се, че на много малко места по заведения и ресторанти не сервират черен хляб”, казва Доков. Често, когато пита за такъв, му отговарят с: “Няма вече, свърши”. “Защо не взимате повече?”, не се отказва актьорът. “Ами защото, като вземем повече, го изхвърляме”, обичайно му отвръщат те. “Като че ли белият не го изхвърлят. С това се оправдават”, смята Доков.

В родния му град Габрово има една закусвалня, в която често ходи. “Поръчвам си една супа и черен хляб. Те казват, че такъв няма. Поръчвам си супата, отивам на 50 метра от заведението и купувам един черен хляб. Връщам се и виждам, че супата още не е сервирана”, спомня актьорът. “Вие ми казвате, че нямате черен, а аз току-що купих от фурната”, директно им казал Доков, учуден, че сред толкова персонал няма човек, който да иде на 50 метра и да вземе един черен хляб. Журналистката Неделя Щонова преди няколко години направи документален филм за диабета на Доков, с който спечели награди в Стокхолм и Рим.

“На Балканите имаме много интересна кухня. Тя е заимствана преди всичко от турската, но

българската шопска салата е едно от най-великите неща

в световен мащаб. С нея и с киселото мляко е известна България”, категоричен е Доков. Самият той много обича традиционния ни гювеч, който задължително включва месо. Не би пропуснал и бамя или грах.

Оценява и достойнствата на турската кухня. “Там готвят с доста подправки”, казва актьорът. “Преди 30 години носех розови домати от градината в нас, от моето селце край Габрово, където баба ми береше вкусни домати, много розови. Носех ги в Турция. Там питаха от къде са тия домати, защото бяха много вкусни. След време стана обратното. Сега носят розови домати от Турция за България”, разказва Доков.

Не подценява и френската кухня. В столицата на Франция прекарал няколко дни, защото имал турне с трупата. “Понеже съм диабетик, в Париж бях за седмица, след което с удивление се оказа, че кръвната ми захар въобще не се вдига или понижава. Явно е от стреса, който преживяваме тука в България, включително и от храната. Като отидох при джипито и му казах какво става, той ме помоли да се изнеса да живея във Франция”, спомня си с усмивка актьорът.

Като дете не проявявал особен интерес към кулинарията, а предпочитал да прекарва време навън. Все пак любима на малкия Красимир била яхнията от картофи, която майка му приготвяла страхотно. Е, вършел и обичайните пакости. “Много обичах да паля огън. Даже преди години запалих казармата, като бях войник в Бояна”, спомня си актьорът. “По онова време – 1986 г., бях един от най-добрите телеграфисти на България”, допълва той. Дори шефът на ВВС го наричал Боянския майстор. Сега със смях си спомня, че загубил това звание след пожара.

“Като във всяка казарма имаше първо, второ, трето за десерт – обикновено грис халва”, спомня си актьорът. В основната им храна често имало и месо. “Ама ние бяхме малко привилегировани заради естеството на службата ни. Бяхме главен команден пункт на ВВС за България”, допълва Доков.

Зимата предпочита месните ястия, като най-много харесва свинското. На Никулден по традиция хапва пълнен шаран. “Обичам да опитвам от всичко”, казва Доков. Не е от хората с всевъзможни претенции спрямо храната. При настинка съветва да се пие хубав ментов чай.

Харесва пикантните храни,

а хрянът е една от любимите му подправки. “Много обичам копър. Лятно и пролетно време си взимам по цели стръкове и си паса, както казват някои”, шегува се актьорът. Хапва и спанак, но приготвен в някаква манджа. Друго любимо ястие му е оризът с маслини.  Заедно с колегите от сериала "Откраднат живот"

Заедно с колегите от сериала "Откраднат живот"

НЕГОВАТА РЕЦЕПТА

Заек в тиква*

Продукти

1 заек

1 тиква

1-2 глави кромид лук

доматено пюре

дафинов лист

1 ч.ч. червено вино

няколко зърна бахар

1-2 моркова

1 ч.ч. вода

целина

1 връзка магданоз

масло

сол на вкус

Начин на приготвяне

Накисваме заека в студена вода с оцет и го оставяме да престои така 24 часа, за да не е жилаво месото му. Нарязваме го на парчета и го обезкостяваме. Запържваме го в маслото и добавяме предварително нарязаните зеленчуци, подправките, виното, водата. Солим на вкус. Варим на тих огън, докато месото стане полуготово. В това време изчистваме тиквата от семената и я издълбаваме. Вътре слагаме заешкото и зеленчуците. Похлупваме с капачето на тиквата и го замазваме с тесто. Печем я на умерена фурна, докато омекне.

*За пръв път го опитал, приготвен от Любен Чаталов.