5°C   София
 

Сред тях: мъж с масивен инфаркт, друг, който си прерязал бедрената артерия с моторен трион, жена с пчела в ухото

Лекарят от Горна Оряховица мечтае да специализира в “Пирогов”

Вече няма време за любимите докторски сериали

29-годишен спешен лекар от Горна Оряховица, който преди седмица сътвори медицинско чудо, попаднал случайно в Бърза помощ в града.  

Д-р Мирослав Йорданов на два пъти връща от оня свят пациент, който бил в клинична смърт общо 2 часа.

Преди 2 години, докато младият плевенчанин си търсел второ работно място, направил своя избор. Дотогава дипломиралият се медик работел в спешното отделение на плевенската УМБАЛ “Д-р Георги Странски”.

“Имаше две актуални обяви - едната беше за Ловеч, другата - за Горна Оряховица. Обадих се директно в Горна Оряховица. Дойдох, бях назначен и още същия ден ми казаха: “Ако искаш, остани на дежурство.”

Аз останах, изкарах дежурството, ходих даже на адреси, хареса ми”, разказва д-р Йорданов.

Така се установил в града, взел си квартира и намерил приятели. Още помни първия си случай в района - пациент с остър хирургичен корем - илеус, в с. Драганово. Оттогава е като магнит за най-тежките и спешни случаи. Освен Александър с масивния инфаркт, когото вади от смъртта, преди около 3 месеца, пак той спаси мъж, срязал бедрената си артерия с моторен трион.

“Беше в остър хеморагичен шок. Това са състояния, в които трябва да реагираш много бързо. Една минута е животозастрашаваща”, обяснява докторът. Бил поставен в подобна ситуация и с пчела в ухото на жена. Пациентката била с алергична реакция и също било въпрос на адекватна намеса, за да оцелее.

Адреналинът

на спешността -

това е “дрогата”,

пристрастила

Мирослав

към работата в Бърза по мощ. Нещо повече - той е убеден, че не би специализирал нищо друго освен спешна медицина.

“Това е една огромна школа - да работиш спешни състояния в медицината. В световен мащаб и особено в развитите страни спешността е обликът на една болница.Тя е много специфична, тъй като с нея не можеш да практикуваш друга специалност, а с една кардиология или ендокринология можеш да отвориш частна практика, да работиш в отделение и включително в спешно отделение.  

Но моята страст е в спешната медицина - истинската, с алгоритмите на поведение”, разказва д-р Йорданов.

Интересът му

към лекарската

професия

пламнал от

сериала “Спешно

отделение”

“Бях ученик в V клас, ентусиазирах се от този сериал. После влязох в профил “Биология и химия” в плевенската гимназия “Иван Вазов”, една от най-профилираните. След което и завърших медицина в МУ-Плевен, с отличие.

Винаги това ме е влечало. Много колеги са ме канили да започвам работа в хирургични отделения, в съдова хирургия и на много места, ама аз исках спешна медицина. Даже в VI курс ходих на кръжок по съдова хирургия, доцентът ми предложи да започна работа, попълних си молбата, но това не е моето”, разказва младият лекар.

Има известна семейна обремененост, братовчеди на неговата баба работят като лекари в Лос Анджелис, САЩ. Не са спешни медици - единият е коремен хирург, а другият - неврохирург, но не са си идвали в България повече от 30 г., американски граждани са.

Една от мечтите

му е да отиде в

Лос Анджелис,

но дали ще

работи там,

не се знае

“При нас се случва да работим много често със смъртни случаи, има моменти и състояния, които не позволяват друг изход - много тежки интоксикации, тежък травматизъм или просто състояния, които са декомпенсирани и организмът не може да се възстанови въпреки медикаментите”, разказва д-р Йорданов.

Помни първия си починал пациент в спешното в Плевен. Това било убийството на Наталия Гърдева в село Горни Дъбник преди 2 години.

“Мъжът ѝ бе убил нейния баща и я бе намушкал над 40 пъти в областта на гърдите. Тя нашумя поради факта, че имаше аневризъм в мозъка и събираха пари за лечението ѝ. Трябваха около 25 хил. лева. Мъжът извършва това престъпление предната нощ, тя дълги часове е лежала в двора, намерили я на сутринта. Беше в състояние на клинична смърт, като я докара линейката.  

После се запознах с експертизата от съдебна медицина - тя нямаше нараняване на жизненоважни органи или артерии, просто ѝ е изтекла кръвта”, допълва д-р Йорданов.

Казва, че зловещият случай не му е повлиял психологически, защото преди това работил 3 г. като санитар в спешното на университетската болница в Плевен.

“Още бях в I курс и се запалих да ходя. Намерих сегашния шеф д-р Петко Стефановски. Питах го, той ме взе под крилото си, започна да ме обучава. Основно на него дължа познанията си. Първоначално беше странно - постоянно влизат пациенти, линейките карат други, но след това се адаптираш към работата и това ти носи удоволствие”, разказва младият лекар.

С европейски проекти за квалификации и преквалификации на работещите в Бърза помощ и на студентите има общо 480 часа практики и защитени сертификати.

Колегите му от Велико Търново, където също дава дежурства, го определят като отлично подготвен теоретично. Последният му случай с практически умрелия мъж от с. Янтра вследствие на масивен инфаркт ги озадачи и със суперпрофесионалната реанимация с подръчни средства.

“За хора, изпаднали в клинична смърт, първите минути са най-важни. Ако 3 минути остане пациентът без кръв и без дишане, мозъкът умира - това е “златният прозорец”. Той се поддаде на реанимацията към 35-ата минута.Колегите мислеха, че той е жив, ама най-вероятно няма мозък. Но най-елементарно - когато човек изпадне в клинична смърт, зениците се разширяват, но след като възстанови дишане и сърдечна дейност, те се свиха, той започна да си мърда ръцете, искаше нещо да каже, но му пречеше ендотрахиалната тръба”, разгорещява се д-р Йорданов.

Пациентът му Александър Иванов няма никакъв неврологичен дефицит след преживяното. Лекарят казва, че още не са се видели, защото не е изписан от кардиологията във Велико Търново. Но при всички случаи ще го направят. Иска да се види с “медицинското чудо” очи в очи.

Най-младият лекар в горнооряховския спешен център

практикува

едновременно

на 3 места -

освен по основен трудов договор дава дежурства в болниците в Плевен и Велико Търново. Събират му се 12-часови смени 22 дни месечно, но казва, че има достатъчно свободно време.

Респектиран е от проф. Стоян Миланов - националния консултант по спешна медицина, и мечтае да специализира при него в “Пирогов”.

“Ходих, но колегите казаха, че ще е мисия невъзможна да работя и да специализирам на огромни разстояния. Техният съвет беше да отида при тях, даже имах насрочено интервю. Ще реша как ще специализирам. Вероятно ще се откажа от работата в Плевен, за да имам по-малко пътуване и да наблегна на ученето”, начертал си е план д-р Йорданов.

Вече няма възможност и време да гледа докторските сериали, макар да му се случва понякога. Спортуването му е основно хоби. Много години е играл футбол. И сега се събират да ритат с приятели, когато си е в Плевен. В Горна Оряховица ходи на фитнес и бяга.

“Много ходя

пеша и много

бягам - над

10 км дневно”,

разкрива рецептата си за тонус младият лекар. Все още няма половинка в живота.

“Не е заради липса на време, явно не сме срещнали половинката”, усмихва се той.

За самоотвержената му постъпка по спасяването на два пъти изпадналия в клинична смърт пациент “24 часа” номинира д-р Йорданов в инициативата си “Достойните българи”.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ако планирате да забременеете, трябва да промените някои от навиците си. Не е достатъчно само да изхвърлите контрацептивите и да проследявате овулацията си. Ето с какво трябва да се съобразите, за да бъде тялото ви във възможно най-добра форма за зачеване. Ограничете кофеина Ако планирате да имате бебе,

Коремът ви няма да е единственото нещо, което ще расте по време на бременността. Цялото ви тяло леко ще се подуе, като това ще се отрази най-много върху глезените и стъпала ви заради силата на гравитацията. Отокът е различен. По-осезаемо се усеща вечер и в по-топлите часове на деня. Кога се появява?

Необходими продукти: 2 бр. чушки 4 бр. домати 1 патладжан 4 бр. картофи 3 с.л. краве масло стрък магданоз 1 ч.л. червен пипер сол Начин на приготвяне: Зеленчуците се измиват и нарязват. Доматите се обелват и пасират. Патладжанът се оставя за 5 минути във вода, за да не горчи. В 3-4 с.л. зехтин или олио запържвате чушките, картофите и патладжана.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подкрепата за стартиращите предприятия увлича много млади хора да търсят своята реализация в България, каза президентът Румен Радев в приветствието си на срещата на "Дондуков" 2 на български стартиращи фирми с представители на водещи германски компании с бизнес у нас. Срещата се организира по инициатива на държавния глава и в партньорство с

Нина Лазарова, която правителството вчера назначи за почетен консул на Канада у нас, е секретарка на Иво Прокопиев, съобщи за "24 часа" човек от екипа на бизнесмена. Информацията ни бе потвърдена от още два независими източника. Предложението за назначението на Лазарова идва от канадското правителство. Самият Прокопиев заемаше този пост от 2010 г

Четирима души загинаха при престрелка със полицията след кражба на камион на компанията UPS (United Parcel Service Inc) и опит за грабеж на бижутерски магазин в предградие на Маями, съобщиха късно снощи от ФБР и от местната полиция. Това предават Ройтерс и БНР. Двамата крадци и две странични лица са били убити по време на завързалата се престрелка