При дихателна недостатъчност - веднага на кислородна терапия. След като на правилното място се направи всичко възможно и се покаже добро отношение, остава каквото Господ е казал. А той много често е казал “не”, обясняват лекарите.  Безплатните ваксини за хората на 65+ вече са при личните лекари, само за Централна и Южна България ще са налични от понеделник. В момента у нас няма изолиран грип, очаква се през декември.

Един от 10 000 болни от грип може да развие мозъчно възпаление, един от 3000 - мълниеносна пневмония, която за часове може да провокира дихателна недостатъчност.

При другите респираторни инфекции рискът е несравнимо по-малък - 1 на 30 хиляди заболели може да направи хеморагична пневмония.

Това разказа на дискусия за грипа и неговата профилактика проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той обясни, че грипът може да протича с тежест от целия спектър - от прекарване накрак до заплашващи живота състояния.

Най-драматични

са случаите

с мълниеносно

размножаване

на вируса

и бързо настъпване на усложнения.

Всъщност грипът не е просто сезонна вирусна инфекция, той по-често от другите респираторни възпаления има потенциал да вземе животозастрашаващ обрат. Затова Световната здравна организация, националните здравни институции и медицинските общности съветват всеки да се опита да намали риска да се разболее.

Най-голям процент защита дава ваксинопрофилактиката. Особено важна е тя за децата и хората над 65 г. При тях имунната система работи по-неефективно. При малките заради незрялост, при хората в напреднала възраст - заради естественото намаляване на защитните сили. Другите уязвими групи са бременните и хората с понижен имунитет от хронични болести, трансплантации, скорошно боледуване.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение за иновативна медицина, доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, и д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България (от ляво на дясно), обясняват рисковете от грипа и възможностите за профилактика.
Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение за иновативна медицина, доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, и д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България (от ляво на дясно), обясняват рисковете от грипа и възможностите за профилактика.
Към момента у нас няма изолиран грип, очаква се през декември да започне циркулация.

През последните три дни

изследвахме

за 14 вируса

17 проби

на деца в

много тежко

състояние,

но в нито една не се изолира грип. Материалите за тестуване са изпратени от болници, в които са приети децата. За 5 от пробите са изолирани вируси. При 3 са риновируси, при останалите - парагрипен вирус от първа група, разказа проф. Кантарджиев.

Препоръчително е децата след 6-месечна възраст, както и бременните и възрастните хора да се ваксинират. Тази година в страната са внесени повече ваксини за свободна продажба и по програмата за профилактита на хората 65+. Общо около

280 хиляди

българи

ще могат да

се възползват от

профилактиката По националната програма 65+ при желание това ще може да се направи безплатно.

Ваксините вече са разпределени сред общопрактикуващите лекари, последно получават дозите в Централна и Южна България. Но и те ще са налични от понеделник, съобщи главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той напомни, че в следващите години на програмата количествата ще се увеличават.

Всяка година

от сезонния

грип загиват

до 650 хиляди

души. Тези данни на Световната здравна организация цитира д-р Скендер Сила, представител на СЗО в България.

Активната циркулация на грип в Европа предстои, засега случаите са малко, показват данните от центровете за контрол на заболяванията. В САЩ експертите съобщават за ранно начало на старт на заболяванията в половината щати, включително сред децата.

В медиите там се напомня, че когато грипът започне рано, понякога - но невинаги, това може да предвещава по-тежък сезон.

Цитира се изказване на д-р Уилям Шафнер, експерт по инфекциозни заболявания, че “ранният сезон може да бъде предвестник на тежък сезон и всички сме малко притеснени дали не е малко като влак, който събира пара и ако “тръгне” рано, може да гърми по коловозите с по-голяма свирепост”.

Д-р Шафнер е дългогодишен съветник на американския център за контрол на заболяванията CDC и има наблюдения върху миналите сезони не само в САЩ, а и в света.

Разглеждайки Съединените щати като цяло, данните за CDC показват по-голяма грипна активност в края на октомври и началото на септември, отколкото за същия период през шест предишни грипни сезона.

Тази година, за щастие,

топлото време

в Европа отложи

активността

на грипа

Това омекотява ефекта от закъсняването на част от ваксините за големи групи хора, за които държавите предлагат ваксинопрофилактика. За първи път от 20 години тази пролет СЗО отложи с месец окончателната си препоръка защита от какви щамове да предоставя четиривалентната ваксина. Това забави и производството на ваксини, той като има технологични условия, които няма как да бъдат наваксани.

У нас ваксините също дойдоха с около месец по-късно от обичайното време за старт на препоръчителните имунизации, но според инфекционистите започналото поставяне ще изпревари пика на грипа у нас.

В наши дни се променя цялостната епидемична картина на редица инфекциозни заболявания, сред които са и сезонните грипни епидемии. Това е един от най-важните фактори, които трябва да се вземат предвид при планиране на годишните кампании за ваксинация, за да се постигне максимална защита на населението.

Отлагането на началото на ваксинационната кампания не трябва да е повод за нейното съкращаване, а по-скоро причина за удължаване на срока за ваксинация. Изместването може да бъде подходящо най-вече при възрастните пациенти, които имат по-слаба имунна система. Така нивото им на защита ще е максимално силно през януари, когато обичайно е пикът на грипа у нас, смятат експертите на Българското сдружение по иновативна медицина.

При дихателна недостатъчност - веднага на кислородна терапия.

След като на правилното място се направи всичко възможно и се покаже добро отношение, остава каквото Господ е казал. А той много често е казал “не”, обясняват лекарите.

Какво може да се направи при хеморагична пневмония? На този въпрос на "24 часа" лекарите отговарят, че възможностите са ограничени.

“Доц. Кунчев може да разкаже как, когато преди години се очакваше пандемичният свински грип да постави на изпитание системата на здравеопазването и в България, държавата взе необходимите мерки във всяко интензивно отделение да може да се окаже адекватна помощ при дихателна недостатъчност. Благодарение на това доста хора се върнаха към живот, защото им беше подаван допълнително кислород”, каза проф. Кантарджиев.

“При мълниеносно развиваща се белодробна хеморагична вирусна пневмония не е много това, което може да се направи. Възможно най-доброто при дихателната недостатъчност при тези пневмонии е

да се предприеме насищане

с кислород, но то рядко

е много успешно

Заболеваемостта и смъртността от такива инфекции у нас е такава, каквато е навсякъде в Европа. И понеже усещам накъде бие въпросът: много вероятно е всеки болен с такава диагноза да почине. Само че лечението трябва да стане, където му е мястото, и да бъдат убедени родителите и роднините, че е направено всичко възможно за спасението и че отношението към тях е добро. Това е ключовото. А иначе - каквото Господ е казал. А в тези случаи много често е казал “не”, обясни доц. Ангел Кунчев.

Подобни случаи на мълниеносни тежки хеморагични пневмонии, причинени от някакви вируси, има в цял свят, за съжаление. Но в контекста на грипа има възможност да се намали рискът - по-важно е да се опитаме да се предпазим от заболяване, за да не се развиват усложнения, добави председателят на Българското дружество по иновативна медицина д-р Валери Цеков.