25°C   София
 

Причината за смъртта на 9-годишния Стефан от Кардам е отравяне с газ фосфин, съобщи на пресконференция районният прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева. Според нея това е заключение на съдебно-медицинската експертиза.

„От експертизите във ВМА в София се установява наличие на фосфин в дадените за изследване органи, части и проби от кръв. Но тъй като веществото липсва в стомашното съдържимо, експертите стигат до извод, че то е постъпило по инхалаторен път. Според вещите лица всички симптоми на пострадалите деца са симптомите на отравяне с фосфин. Именно гадене, повръщане, коремна болка, диария, замаяност, в крайна сметка – неправилен сърдечен ритъм или сърдечен арест. Установената концентрация на фосфин в изследваните биологични тъкани значително надвишава публикуваните данни за смъртен случай от отравяне с фосфин. При остри отравяния с фосфин смъртта настъпва най-често за 12 до 24 часа. От съдебния лекар в експертизата е посочено именно отравяне с фосфин в летална концентрация, при което е настъпила остра тотална сърдечна недостатъчност. По трупа не са установени травматични и други увреждания с отношение към настъпването на смъртта” каза Чанева.

Другата експертиза във ВМА изследва намерените при оглед в дома на момчето непосредствено до леглото му две топчета с неправилна овална форма в сив цвят. Теглото им е било 1,6 грама. Химическо изследване е показало, че основното вещество в тях е алуминиев фосфит, от който се отделя фосфин. Газът е отровен, уврежда сърцето, съдивете и дихателната система, причинявайки сърдечна недостатъчност. Периодът на излагане на момчето на въздействие на газа и неговата концентрация надхвърлят значително тежестта на случаите, описани в литературата. Според научните данни достатъчно е излагане само от 30 до 60 минути, за да настъпи смърт.

„Въпреки резултатите разследването продължава. Още не е постъпила медицинската документация, изискана миналата седмица след изписването на двете деца – сестри на Стефан, от болницата „Света Марина” във Варна. Те бяха настанени там с подобни симптоми и с въздействие на този отровен газ. След като се получи документацията, ще се назначат експертизи за вида и характера на уврежданията, които те са получили.

По закон срокът за досъдебното производство е 2 месеца, ако не е от фактическа и правна сложност. По него работят специалисти от цялата страна. Проведени са много разпити, набавени са множество документи. Това още не е достатъчно, за да се направи извод за виновността на определено лице”, каза прокурорът.

Силно действащата отрова за борба с вредители е била поставена зад леглото на детето. Действа във влажна среда и тогава се отделя отровният газ фосфин. Било е замазано с кал и вода. Това е предизвикало отделяне в тази летална доза.

Фосфин се отделя от алуминиев фосфит, когато е изложен на влага. Реакцията е спонтанна и протича бързо. Т.е. когато сухото вещество контактува с влажната среда, започна сравнително бързото и спонтанно отделяне на отровния фосфин.

Намерените таблетки са били в полуразложено състояние, т.е. вече се е било отделило определено количество. „В рамките на 12 до 14 часа детето е било изложено на това въздействие. Има доста разминавания в показанията на голям брой хора. Няма да ги коментираме, докато не стигнем до извод какво точно се е случило”, каза Чанева.

„За разлика от другите случаи в страната през последната седмица в нашия случай прокуратурата първа се сезира. Насочила съм се социалните, които са осигурили жилище до къщата, където са живели досега, със сравнително по-добри условия от тези, които са имали”, обясни прокурорът.

Това е станало със съдействието на кмета на Ген. Тошево Валентин Димитров и с добрата воля на съседите, които живеят на друго място.

Тази отрова не се продава свободно в търговската мрежа. В процес на разследване е как са я придобили. В дома е намерена такава опаковка и такива таблетки.

Таблетката се поставя в дупчица, замазано е с жълта кал, в която неминуемо е имало и вода. Най-вероятно, е започнала реакцията.

„Не става въпрос за никакви други увреждания по трупа на детето, което да дава основание за съмнение за самоубийство или друго причиняване на смъртта извън установеното отравяне с газ фосфин”, обобщи прокурорът.

Досъдебното производство ще приключи на 28 декември по член 122 от НК - за причиняване на смърт по непредпазливост.Алексей
11/23/2019 13:51:37

Перезвоните мне пожалуйста по номеру 8 (812) 200-40-97 Алексей, для связи со мной нажмите кнопку 1. На заставку не обращайте внимания, Атс подвисла.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...