5°C   София
 

Причината за смъртта на 9-годишния Стефан от Кардам е отравяне с газ фосфин, съобщи на пресконференция районният прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева. Според нея това е заключение на съдебно-медицинската експертиза.

„От експертизите във ВМА в София се установява наличие на фосфин в дадените за изследване органи, части и проби от кръв. Но тъй като веществото липсва в стомашното съдържимо, експертите стигат до извод, че то е постъпило по инхалаторен път. Според вещите лица всички симптоми на пострадалите деца са симптомите на отравяне с фосфин. Именно гадене, повръщане, коремна болка, диария, замаяност, в крайна сметка – неправилен сърдечен ритъм или сърдечен арест. Установената концентрация на фосфин в изследваните биологични тъкани значително надвишава публикуваните данни за смъртен случай от отравяне с фосфин. При остри отравяния с фосфин смъртта настъпва най-често за 12 до 24 часа. От съдебния лекар в експертизата е посочено именно отравяне с фосфин в летална концентрация, при което е настъпила остра тотална сърдечна недостатъчност. По трупа не са установени травматични и други увреждания с отношение към настъпването на смъртта” каза Чанева.

Другата експертиза във ВМА изследва намерените при оглед в дома на момчето непосредствено до леглото му две топчета с неправилна овална форма в сив цвят. Теглото им е било 1,6 грама. Химическо изследване е показало, че основното вещество в тях е алуминиев фосфит, от който се отделя фосфин. Газът е отровен, уврежда сърцето, съдивете и дихателната система, причинявайки сърдечна недостатъчност. Периодът на излагане на момчето на въздействие на газа и неговата концентрация надхвърлят значително тежестта на случаите, описани в литературата. Според научните данни достатъчно е излагане само от 30 до 60 минути, за да настъпи смърт.

„Въпреки резултатите разследването продължава. Още не е постъпила медицинската документация, изискана миналата седмица след изписването на двете деца – сестри на Стефан, от болницата „Света Марина” във Варна. Те бяха настанени там с подобни симптоми и с въздействие на този отровен газ. След като се получи документацията, ще се назначат експертизи за вида и характера на уврежданията, които те са получили.

По закон срокът за досъдебното производство е 2 месеца, ако не е от фактическа и правна сложност. По него работят специалисти от цялата страна. Проведени са много разпити, набавени са множество документи. Това още не е достатъчно, за да се направи извод за виновността на определено лице”, каза прокурорът.

Силно действащата отрова за борба с вредители е била поставена зад леглото на детето. Действа във влажна среда и тогава се отделя отровният газ фосфин. Било е замазано с кал и вода. Това е предизвикало отделяне в тази летална доза.

Фосфин се отделя от алуминиев фосфит, когато е изложен на влага. Реакцията е спонтанна и протича бързо. Т.е. когато сухото вещество контактува с влажната среда, започна сравнително бързото и спонтанно отделяне на отровния фосфин.

Намерените таблетки са били в полуразложено състояние, т.е. вече се е било отделило определено количество. „В рамките на 12 до 14 часа детето е било изложено на това въздействие. Има доста разминавания в показанията на голям брой хора. Няма да ги коментираме, докато не стигнем до извод какво точно се е случило”, каза Чанева.

„За разлика от другите случаи в страната през последната седмица в нашия случай прокуратурата първа се сезира. Насочила съм се социалните, които са осигурили жилище до къщата, където са живели досега, със сравнително по-добри условия от тези, които са имали”, обясни прокурорът.

Това е станало със съдействието на кмета на Ген. Тошево Валентин Димитров и с добрата воля на съседите, които живеят на друго място.

Тази отрова не се продава свободно в търговската мрежа. В процес на разследване е как са я придобили. В дома е намерена такава опаковка и такива таблетки.

Таблетката се поставя в дупчица, замазано е с жълта кал, в която неминуемо е имало и вода. Най-вероятно, е започнала реакцията.

„Не става въпрос за никакви други увреждания по трупа на детето, което да дава основание за съмнение за самоубийство или друго причиняване на смъртта извън установеното отравяне с газ фосфин”, обобщи прокурорът.

Досъдебното производство ще приключи на 28 декември по член 122 от НК - за причиняване на смърт по непредпазливост.Алексей
11/23/2019 13:51:37

Перезвоните мне пожалуйста по номеру 8 (812) 200-40-97 Алексей, для связи со мной нажмите кнопку 1. На заставку не обращайте внимания, Атс подвисла.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

37-годишната актриса Ан Хатауей стана майка за втори път. Тя беше забелязана в Кънектикът със сина й Джонатан и съпруга й Адам Шулман, който носеше в ръце кошница за новородени, а вътре определено имаше бебе. На този етап обаче няма официално изявление от семейството и все още не се знае полът на бебето и името

Певицата Каси е дарила с дъщеричка съпруга си, персоналния треньор Алекс Файн, съобщи Контактмюзик. Според сайта за знаменитости TMZ родителите, които все още не са потвърдили радостната вест, са избрали името Франки за първата си рожба, предава БТА. Тридесет и три годишната Каси се омъжи за Алекс Файн през септември

Всяка майка иска детето ѝ да остане здраво и да се пребори с инфекциите в сезона, когато настинката и грипът дебнат зад всеки ъгъл. Един от най-ефективните начини да ги предпазите е да напълните чинията му с продукти, които ще повишат имунитета му. Последните проучвания доказват, че меню, съчетаващо пресни плодове и зеленчуци с високо съдържание

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Не можете да покриете разходите ми на холивудски режисьор. Трябват ми няколко милиона”, казала Маруся Мирчевска Приятел на Митко Цонев урежда сумата за документалната лента Настоявала българското правителство официално да я покани да направи продукцията Снахата на Тодор Живков Маруся Мирчевска взела 40 хил. лв

Новият социален министър категорична, че ако умишлено се насаждат страхове у хората, ще сезира прокуратурата Държавата няма да отнеме нито едно дете от семейството му. За пореден път министри и ГЕРБ декларираха, че никъде в новия Закон за социалните услуги не се предвижда подобна мярка. Депутатите извикаха в парламента новия социален министър

Суперсблъсъкът за нов председател на волейболната федерация бе официализиран в сряда. В деловодството на централата бе внесена кандидатурата за поста на Борислав Кьосев, която е подкрепена от част от клубовете у нас. Така той ще се изправи срещу друга легенда - Любо Ганев, в битката за върха в българския волейбол.