27°C   София
 

С уменията на железен мултидисциплинарен екип, който не абдикира пред 50% риск и дава всичко от себе си за другите 50%, показва работата на неврохирурзи от университетската болница "Св. Иван Рилски" - София. 

Туморите като на Железния човек, както стана известен оперираният заради гигантско образувание в главата българин, могат да достигнат размерите на втора глава. Прозвището си 41-годишният българин получава от малкия си син. За момчето си Божидар е пример за трудолюбие, отговорност към близките и обоществото и несломима воля да се живее по правилата въпреки трудния живот на човек с увреждания.

След започнатата битка с болестта Железния човек го наричат и лекарите, на които дължи шанса си за втори живот. Без лечение месеците му са били преброени.

Днес, 10-ина дни след интервенцията, Божидар участва активно в рехабилитацията и сме обнадеждени, че след пълното си възстановяване ще може да заживее като преди тумора, казват лекуващите го лекари от университетската болница “Свети Иван Рилски” в София.

Най-голямото в света образувание от същия вид, който има и Железния човек, е успешно отстранено през февруари миналата година от главата на 31-годишния индиец Сантлал Пал. То е било със зашеметяващите

размери

20 на 30 на 30 см

и тежало

1,8 килограма

Преди да бъде приет в елитна неврохирургична клиника в Мумбай, мъжът живял с голямата маса на темето си години. Местни лекари в родния му щат Утар Прадеш определяли тумора като невъзможен за операция, разказа пред Би Би Си жена му след щастливия край на историята.

Случаи на тумори над 1-1,2 кг са единични за света, докладват се основно от индийски лекари.

Как е възможно наистина мозъчен тумор да е по-тежък от самия мозък и обемен колкото главата или дори повече?

Особеното е, че този вид тумори не се разполагат в самия мозък, а в неговите обвивки. Подобна материя има и във вентрикулите в сърцевината на мозъка, но не и в самия мозък. Образуванието е винаги “отвън” - над мозъка или в някоя “цепка”. С уголемяването си обаче ненормалната тъкан избутва мозъка и го притиска към черепа.

Медицината

нарича

туморите от този

вид менингиоми

В повечето случаи въпреки потенциала си да достигат мегаразмери са доброкачествени. Понякога обаче са атипични и своенравни или разположени на места като основата на мозъка например, до които хирургът не може да стигне отникъде без драстични щети.

Типичните менингиоми нарастват бавно - по 1-2 мм годишно, и мозъкът дълго време успява да се адаптира без ярко изразени симптоми на дефицит. Когато натискът стане непоносимо голям, един след друг различни центрове в него влошават работата си, обясни доц. Васил Каракостов, началник на Клиниката по неврохирургия в университетската болница “Свети Иван Рилски” в София. Екипът му работи във всички области на неврохирургията - за година извършват впечатляващите 2400 операции. Там с прецизно планирана сложна опарация при поне 50% риск е отстранен 1-килограмовият тумор на “железния” Божидар.

За успеха помага

школата, създадена в

клиниката, и усилията на

много специалисти от

различни области на

медицината

Но главните герои в операционната са неврохирургът д-р Емануил Найденов, неврорентгенологът доц. Станимир Сираков, анестезиологът д-р Любомир Падарски, неврорентгенологът д-р Марин Пенков.

Екипът вече е изправил на крака Божидар. Следоперативният период тече според очакванията на неврохирурзите. Подобреното след интервенцията зрение на мъжа е допълнителен аргумент за оптимистичната прогноза за резултата от лечението. Ще останат ли драматични увреждания след лошата болест? При щастлив изход най-голямата щета е емоционалната травма от тумора, драстичните проблеми си отиват с махането на образуванието. Хората, преминали през ада, не искат да си спомнят как с нарастването на тумора се усилва главоболието, влошават се зрението и координацията, забавят се говорът и движенията... При напреднало заболяване симптомите не позволяват пренебрегване и хората търсят лекар.

В случая на Божидар е загубено много време. Спасителите му в “Св. Иван Рилски” не могат да си обяснят как до отиването си при тях е бил “изпуснат” от системата.

Първият въпрос на хората с участта на Божидар след съобщаването на диагнозата е защо ги е сполетяла тази съдба и има ли спасение.

Причината

за мозъчните

тумори не е ясна,

нито е открита

връзка с нещо

от начина

на живот

Ако за хората, които пушат, може да се каже, че имат по-голям риск от рак на белия дроб, то за лошите болести на мозъка навиците имат много по-малко значение. Класическият заподозрян е радиацията, но няма категорични данни.

По неизвестна за днешната медицина причина в някакъв момент мозъчни клетки започват да се делят неуправляемо и формират тумори.

Според някои

учени е възможно

причината да е

хормонална, но

други подозират

ролята на

някакъв вирус

Хормоналният сценарий се базира на факта, че жените по-често от мъжете развиват доброкачествени тумори на мозъка. Това е по учебник. Всъщност има толкова видове мозъчни тумори, колкото са и пациентите, и хирургичното отстраняване крие различни рискове.

Лечението започва много преди неврохирургът да вземе скалпела. Резултатът зависи от голям екип лекари с различни специалности. Заедно обсъждат и набелязяват стратегия на базата на прецизната образна диагноза - “снимка” от съвременните видове скенери.

Решението дали и как най-добре да се лекува менингиомът се основава на множество фактори. Основните са размерите и местоположението на тумора, симптомите, темпото на растеж и наред с това - годините на пациента. Избира се от няколко възможности:

наблюдение - при

малък тумор и

липса на симптоми,

хирургия и

лъчетерапия,

до която се прибягва за дълбоки, оперативно недостъпни тумори или при хора в напреднала възраст.

При оперативното лечение на повърхностен менингиом неврохирургът цели отстраняване на възможно най-голяма част от лошата тъкан. Много често при интервенцията има риск от смъртоносен кръвоизлив при “изрязването” на тумора. В близкото минало относителна застраховка била завързването на външната артерия, която снабдява зоната на тумора. В модерните болници вече се разчита на емболизация. Точно така са действали и лекарите с Божидар. С тънка тръбичка - катетър, по кръвен път се стига до съдовете, които захранват тумора. На подходящото място се инжектира подобно на лепило съсирващо вещество. Така туморът гладува, леко се свива и най-важното - губи потенциал за фатално кървене по време на продължителната операция. Няколко дни след емболизацията екипът пристъпва към втората стъпка - самото отстраняване на тумора. Три думи, а зад тях стоят години на учене и усъвършенстване.  

Операцията отнема над

8 часа и напрежение,

за което няма

адекватна мерна

единица

Ако професионализмът и стресът се измерят в пари, са възможни два подхода: колко плаща касата и колко би струвало, ако същата НЗОК плати за такова лечение на българина в чужбина. По клинична пътека в “Св. Иван Рилски” вероятно ще влязат по-малко 4 хил. лв. От преписките за лечение в чужбина може да се види, че в САЩ и Германия аналогична операция струва над 70 хил. евро.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...