Разработват се нови терапии с ултразвук, както и ваксина

Треперенето на ръцете в представите на повечето хора е бързата лента към диагноза паркинсон. Обаче то до 10 пъти по-често се оказва симптом на друго фамилно заболяване с изява в късната възраст - сенилен тремор.

Разликата е , че при болестта на Паркинсон треперенето е в покой. При другата болест треморът се активира при движение с ръцете, каза акад. Иван Миланов, директор на болницата “Свети Наум” и председател на Българското дружество по неврология.

Много често обаче треперенето е късен симптом на паркинсон. Това го прави труден за установяване. Дори в страни с добра медицина диагнозата отнема 2-3 г., у нас - до 4.

Депресия, която започва във възрастта 55+, да се анализира по-внимателно, защото често е сред първите симптоми на паркинсон, препоръчва акад. Лъчезар Трайков от Клиниката по нервни болести в Александровска болница. Сравнително ранен знак са кошмарните сънища и енергичните движения насън. В същото време хората стават по-мудни като цяло.

Често тези особености се появяват преди очевидните двигателни проблеми на хората с паркинсон.

Понякога болестта е фамилна, но невинаги. Учени се опитват да идентифицират специфични генетични фактори, които могат да доведат до паркинсон. Засега се знае, че са отговорни не един, а комбинация от гени.

В разгърнатия стадий има характерна стегнатост в мускулите (ригидност), нестабилна походка с малки крачки, безизразност на лицето.

Обикновено Паркинсоновата болест започва едностранно със сковаване на едната половина на тялото. Това е повод да се подозира незабелязано прекаран лек инсулт с последици върху движенията и походката. По правило заболяването стартира в късна възраст, но има и изключения. В 5-10% от случаите се появява в млада възраст. Когато се развива преди 50 г., се нарича паркинсон с ранно начало.

У нас боледуват 12-13 хиляди души, повечето мъже. Това е и средната честота за света.

Проучване във Франция установи през 2015 г., че мъжете са с 50% по-податливи на болестта, но рискът за жените се увеличава с възрастта.

“Заболяването е свързано с дегенеративен процес в структура от средния мозък, който се задълбочава. Излекуване е невъзможно, но смисълът на ранното откриване на процеса е максимално да се забави неговото прогресиране. В последната си фаза паркинсонът е инвалидизиращ, приковава на легло и човек става напълно зависим от чуждите грижи. Без лечение се развива много по-бързо и за 12-15 г. човек губи контрола над движенията си. При късния стадий се развиват когнитивни нарушения и деменция”, уточнява акад. Миланов.

Повечето симптоми са резултат от спадането на нивата на допамин в мозъка.

Допаминът играе роля при изпращане на съобщения до частта от мозъка, която контролира движението и координацията. Ниските нива на допамин ги затрудняват.

Влошената координация и баланс карат човек да изпуска предмети. Зачестяват и залитанията и паданията. Стойката също се променя - ходиш приведен, сякаш си устремен към нещо.

Характерна е и липсата на мимика. Изражението става като маска поради промени в нервите, които контролират лицевите мускули. Нерядко се появява и “тремор” на гласа, променя се почеркът - буквите стават тесни и по-дребни. Загубата на обоняние също може да бъде ранен знак. Както и синдромът на неспокойните крака - “съклет”, в леглото, който кара хората да ги движат.

Други симптоми за паркинсон са затруднено дъвчене и преглъщане, запек, трудности с уринирането, кожни проблеми и безсъние, кошмарни сънища.

Много хора смятат, че ранните признаци на паркинсон са нормални признаци на стареене. Поради тази причина те може да не търсят помощ от лекар.

Лечението обаче ще е по-ефективно, ако човек го започне възможно най-рано. Ако то не започне, докато човек няма ясни симптоми, няма да е толкова ефективно.

За целта при комбинация от възможните оплаквания е добре да се направи консултация с невролог. Той ще прецени дали наистина това е болест. Може да се дължат на лекарства, на травми на главата, възпаление на мозъка, инсулт и др.

Медицината не знае какво точно причинява паркинсон и не може да я излекува. Но с все по-успешни терапии забавя развитието и намалява оплакванията. С времето лекарствата действат все по-кратко и се налага увеличаване на дозите до момент, в който терапията трябва да се смени с по-силна.

Съвременните терапии, дори подаването на медикамента с помпичка директно в дванадесетопръстника се плащат от здравната каса. Работи эсе и за прилагане на насочен ултразвук при лечението и за създаване на ваксина.

През ноември невролози от клиники в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора ще консултират хора с паркинсон. Графиците са достъпни на сайта на пациентското сдружение, обясниха лидерите му.