Проект за изкуствен интелект ще помага на хората, които са загубили гласа си или имат трудности да говорят, пише британското издание The Guardian.

Пионерски център, насочен към запазването и пресъздаването на гласовете на хората с помощта на изкуствен интелект беше отворен в САЩ.

Начинанието би могло да изиграе важна роля за поддържането на чувство за идентичност сред хората със заболявания - от рак на гърлото до заболяване на моторните неврони, като им предложи шанс да говорят и да звучат като себе си.

Подходът на компанията е много по-сложен от просто изрязването на думи и свързването им заедно и вместо това използва алгоритми за учене – вид изкуствен интелект. Първата стъпка е да разполагат със записана човешка реч. След това, когато програмата е запомнила гласа, чрез приложение, потребителят въвежда това, което иска да каже и програмата го произнася, уточни Фокус.

Технологията, според ръководителя на проекта, се подобрява бързо - гласовете звучат все повече и повече като човешка реч, въпреки че все още да има какво да се направи за интонацията им.