Или защо с диети трудно се става щастлив

Британската певица Адел изгуби едно от отличаващите я от повечето звезди неща – наднорменото тегло. Тя изненада своите фенове със снимка в инстаграм, на която трудно може да бъде разпозната. Ако не се появиха и други нейни фотографии от рожден ден на рапъра Дрейк в Холивуд, малцина щяха да повярват, че това в действителност е Адел.

Певицата е изгубила 20 кг и изглежда като манекенка, която няма проблем да разголва рамене. Социалните медии буквално загряха заради новия ѝ външен вид, тъй като тя винаги е казвала, че се гордее с пищните си форми, и никога не е искала да изглежда като момичетата от кориците на модните списания. Даже заплашваше, че няма да сключи договор с никого, който дори ѝ намеква, че трябва да отслабне.

“Аз съм като мнозинството от жените и не смятам, че трябва да изглеждам по определен начин, за да имам успех. Да се подлагам непрекъснато на диети и животът ми да се определя от фитнес режим, не е за мен”, казва тя в интервю през 2012 г. Три години по-късно пък направо се пита дали щеше да има такъв музикален успех, ако беше кльощава като повечето си колежки, и си отговаря, че вероятно не. Въпреки наднорменото си тегло Адел наистина прави невероятен музикален пробив. С трите албума, които издава между 2008 и 2015 г., тя оглавява всички класации на Острова и в САЩ, печели повечето световни музикални награди и става една от най-продаваните певици.

След раждането на сина си и преди музикалното си турне през 2016 г. опитва да свали малко килограми, за да влезе във форма за него, но не постига видим резултат. Извършената през последната половин година трансформация на тялото ѝ обаче е впечатляваща. Адел не разкрива от какво е продиктувана и как е постигната, а само загадъчно написа: “Преди плачех, но сега се потя.” С което още повече мобилизира медиите да търсят отговор за тази голяма промяна. Повечето успяха да разкрият, че 31-годишната певица се е подложила на популярната през последните години сред звездите сиртуин диета. Става въпрос за концепция на диетолози, които откриват, че храните, съдържащи протеина сиртуин, активират метаболизма и подпомагат за активно сваляне на килограми и по-нататъшното им запазване. За такива се смятат елда, кейл, каперси, много лук, ягоди, някои подправки като салвия и девисил, пуешко месо. При тази диета се разрешава дори кафе, черен шоколад и червено вино. Освен това Адел тренирала много активно вкъщи с видеоклипове на известен фитнес инструктор, след като се раздели със съпруга си през април. Появиха се твърдения, че певицата има романтична връзка с английския рапър Скепта, но дали това я е накарало да промени разбирането си за своето тяло, така и не стана ясно.

А всъщност това е важният въпрос, тъй като човек не тръгва случайно да отслабва толкова радикално, особено ако преди това е демонстрирал, че не страда от многото си килограми. Затова някои британски коментатори посъветваха да не се бърза с похвалите към Адел, тъй като е възможно рязката загуба на тегло да се дължи и на стрес след развода или пък на болест.

Животът може коренно да се промени, ако пълният човек осъзнае, че не той самият, а другите имат проблем с теглото му, казва Улрике Турньор пред “Дойче веле”. Преди години тя написа книга как да бъдем щастливи със своето наднормено тегло. “Всичко е много по-различно, когато човек се приеме такъв, какъвто е, и спре да мисли за себе си като за планина от килограми”, обяснява Турньор. Тя подчертава, че когато си дебел, си мислиш, че идеалното тегло е решение на всички проблеми и .единственото нещо, което може да те направи щастлив. Но често не е така. Затова, когато отслабне, човек изведнъж установява, че промяната в живота му не настъпва толкова бързо и са необходими нови усилия в други посоки. “Различни изследвания показват, че чрез диети се губят между 5 и 10% от теглото, но в повечето случаи по-късно килограмите се възстановяват, ако нищо друго в начина на живот не се промени”, казва Трейси Ман, доцент по психология в Калифорнийския университет. Умереното хранене и редовната физическа активност са много по-добър лек за емоционалното състояние. Още повече че редица проучвания доказват, че честата промяна в килограмите чрез диети може да причини редица болести, включително инсулт и инфаркт.

“Когато се фокусираме само върху отслабването и приемаме всякакви средства, за да го постигнем, това рядко трае дълго и има траен ефект”, обяснява специалистът по здравословно хранене Фиона Съдърланд. Тя сравнява тази краткотрайна еуфория с меден месец, след който трябва да си създадем режим така да се грижим за себе си, че да бъдем щастливи.

А това безспорно става все по-трудно във времето на интернет, когато, от една страна, непрекъснато те изкушават с реклами за храна и предавания за готвене, а от друга, те бомбардират със съобщения за невероятни диети. “Този омагьосан кръг наистина трябва да спре, тъй като все повече хора искат отчаяно да отслабнат. Когато са критикувани за агресивното си рекламно поведение, представителите на хранителната индустрия се оправдават, че просто дават на клиентите си това, което искат. Но това не може да е аргумент, защото вероятно на много хора им се иска да са високи, но никой не тръгва да се разтяга”, казва психологжката Луиз Адамс. Тя подчертава, че решението на инстаграм и фейсбук да блокират реклами на продукти за отслабване в профилите на клиентите си под 18 г. е крачка в правилна посока, но не е достатъчна. Причината е, че след тийнейджърите най-податливи на тях са жените след раждане и тези в менопауза.

“Съществуват наистина много доказателства, че можем да подобрим здравето си, без да се фокусираме само въху теглото, а като изцяло започнем да се грижем по-добре за себе си. И това няма нищо общо с близалките за отслабване или шейковете на гладно вместо закуска, а с това да се храним редовно, да си позволяваме разнообразно ядене и да не се притесняваме твърде много от това”, допълва Адамс.